Συναγερμός σήμανε και πάλι στο Παρίσι, καθώς σημειώθηκαν πυροβολισμοί έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα είναι η πρώτη επέτειος από την πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών αδερφών Κουασί στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά επιχείρησε να μπει στο κτίριο της αστυνομίας, ενώ στα χέρια του κράταγε και μαχαίρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο άνδρας φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».  Ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά των αστυνομικών.Ύστερα από έρευνα της αντιτρομοκρατικής διαπιστώθηκε ότι τα εκρηκτικά που είχε ζωσμένα στο γιλέκο του ο επίδοξος τρομοκράτης ήταν ψεύτικα, ενώ πάνω του βρέθηκε ένα φύλλο χαρτί με σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με μαχαίρι που σχεδία.

image

Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται στη Rue de la Goutte d’Or στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Ads

image

Το σημείο αποκλείστηκε από την αστυνομία για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες. 

Ένας χρόνος από τη σφαγή στο Charlie Hebdo

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που πάγωσε την Ευρώπη κι άνοιξε τον κύκλο της τρομοκρατίας του Ισλαμικού κράτους στη Γηραιά Ήπειρο.

Με ένα αιχμηρό εξώφυλλο που απεικονίζει τον Θεό να κρατάει καλάσνικοφ στο περιοδικό Charlie Hebdo κι ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως θεμέλιο αστυνομικού κράτους,  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έφοδο τζιχαντιστών που άφησε 12 νεκρούς στα γραφεία του δημοφιλούς εντύπου.

Από το πρωί της Πέμπτης, πολίτες περνούν από τα γραφεία του Charlie Hebdo και αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου αναμένεται να  επαναληφθεί και το σκηνικό της μεγαλειώδους περσινής συγκέντρωσης με μήνυμα ότι η Γαλλία αψηφά τον τρόμο.

«’Εναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος συνεχίζει να διαφεύγει» είναι ο τίτλος του επετειακού Charlie Hebdo που κυκλοφορεί με μαύρο εξώφυλλο και σκίτσο του Θεού με  καλάσνικοφ και αιματοβαμμένη περιβολή, ενώ φέρει τριγωνικό φωτοστέφανο με τον «παντεπόπτη οφθαλμό». Ο Λοράν Σουρισό, που έχει αναλάβει πλέον τη διοίκηση του σατιρικού περιοδικού, καταδίκασε όσους ήλπιζαν στον θάνατο του Charlie Hebdo επειδή «τόλμησε να περιγελάσει τη θρησκεία.

Στο μεταξύ, στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, η κυβέρνηση προωθεί την μονιμοποίηση ορισμένων μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  Πρόκειται για  νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιτρέπονται έφοδοι της αστυνομίας για προληπτικούς λόγους,  ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους ακόμη κι αν δεν βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας. Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι υπό τον μανδύα της τρομοκρατίας η Γαλλία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος.