Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω Βουλή, λίγη ώρα αφού παρουσίασε το περιορισμένο πρόγραμμά του.

Ads

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη βαριά ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για να μπορέσει να αναλάβει την εξουσία ο Τζεντιλόνι χρειάζεται πάντως να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία, όπου φέρεται να διαθέτει οριακή πλειοψηφία. Η επικράτησή του στη Βουλή της Ιταλίας καταγράφηκε με χαρακτηριστική ευκολία (368 ψήφοι υπέρ, 105 κατά).

Στην ψηφοφορία και στην συζήτηση που προηγήθηκε δεν πήραν μέρος οι εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, της Λέγκας του Βορρά και η ομάδα βουλευτών που ανήκαν στις παρατάξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι.

Ads

Θεωρείται πολύ πιθανό η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει να είναι οριακή, καθώς δεκαοκτώ γερουσιαστές οι οποίοι ανήκαν στις παρατάξεις των Μόντι και Μπερλουσκόνι –και σε αυτή την περίπτωση– δεν αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

Οικονομία και εξωτερική πολιτική οι προτεραιότητες

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την προγραμματική του ομιλία στην βουλή, επιβεβαίωσε ότι οι κύριες προτεραιότητές του είναι η οικονομία και η Ευρώπη. «Τα προβλήματα του μέρους εκείνου της  μέσης αστικής τάξης που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, ότι λύσεις σε επιμέρους προβλήματα αναζητώνται διαμέσου της αγοράς, αλλά δήλωσε, παράλληλα, ότι « η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, αν χρειασθεί, για να τύχει εγγύησης η σταθερότητα των τραπεζών».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή  σύνοδο της Πέμπτης, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία θα πάρει μέρος στην σημαντική συζήτηση για την ανανέωση του κανονισμού του Δουβλίνου» και  δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρακτική βάσει της οποίας η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηρή  με την λιτότητα, αλλά να δείχνει υπερβολική ανοχή προς τις χώρες που δεν συμμερίζονται τις ευθύνες του προσφυγικού και του μεταναστευτικού». Στο κύριο αυτό θέμα, δηλαδή, υπάρχει πλήρης ταύτιση  απόψεων και συνέχιση της γραμμής της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά την συνολική της διάρκεια, ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται «όσο διαπιστώνεται ότι  διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, στις  προτεραιότητες συμπεριλαμβάνεται και η ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, τέλος, θα στηρίξει τον διάλογο των κομμάτων για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, θα δραστηριοποιηθεί για να συνεχισθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του τομέα της  εργασίας, όπως και η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την αστική δικαιοσύνη.