Ο νεότερος αρχιμουσικός στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού, ο μόλις 35 χρονών, αλλά διεθνώς καταξιωμένος Γκουστάβο Ντουνταμέλ, θα διευθύνει την Πρωτοχρονιά, την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης.

Ads

Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία δίνεται κάθε χρόνο στη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

image

Δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλέστατη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, που θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ1 το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, από τις 12:15 (ώρα Ελλάδας), μαζί με άλλα 93 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.



Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, όπως και οι προκάτοχοί του τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει συμπεριλάβει τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του υιού Γιόχαν Στράους, από τα ανεπανάληπτα βαλς, τις γρήγορες πόλκες, τις καντρίλιες, αλλά και τα μαρς, τα δυναμικά εμβατήρια τους.

image

Ads

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια, η συναυλία αυτή πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα εκείνα του υιού Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.

Πέραν εκείνων του Γιόχαν Στράους, ο περιζήτητος διεθνώς νεαρός μαέστρος από τη Βενεζουέλα -ο οποίος τον Ιούνιο του 2010 είχε εμφανιστεί με την Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολίβαρ» στην Αθήνα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού- θα συμπληρώσει το πρόγραμμα με έργα του πατέρα Γιόχαν Στράους και του έτερου υιού Γιόζεφ, καθώς επίσης των Φραντς Λεχάρ, Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Εμίλε Βάλντοϊφελ, όπως και του ιδρυτή του θεσμού της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας Οτο Νικολάι.

image

Με ελαφρά δόση… λάτιν

Για ελαφρά νοτιοαμερικανική χροιά που θα υπάρξει στη Συναυλία και για πιθανή επικράτηση του ρυθμικού στοιχείου στην διεύθυνση των έργων από τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ, έκανε λόγο κατά την παρουσίαση του προγράμματος της στη Βιέννη, ο Αντρέας Γκρόσμπαουερ, νέος διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 175 χρόνια από την ίδρυση της.