«ΟΧΙ» με κεφαλαία γράμματα για μια ακόμη φορά λέει η γαλλική εφημερίδα Liberation στην Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ads

Η εφημερίδα αφιερώνει 16 σελίδες με άρθρα και αναλύσεις εναντίον της Λεπέν, λίγες ημέρες πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και του Εμμανουέλ Μακρόν.  

Ανάμεσα στις 16 σελίδες υπάρχει και ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν καλλιτέχνες της Γαλλίας, εκπρόσωποι των θυμάτων τρομοκρατίας και εκπρόσωποι συλλόγων εναντίον της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Τίτλος «Κυρία Λεπέν, δεν θα έχετε το μίσος μας».

image

Ads

«Για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η ακροδεξιά φθάνει στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής. Εκμεταλλευόμενο τους φόβους και τις φοβίες που προκάλεσαν τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις πόρτες της εξουσίας στη Γαλλία. Ωστόσο, το μήνυμά του είναι φορέας μίσους. Ενός μίσους που προκαλεί πόλεμο, τον οποίο δεν θέλουμε.

Κυρία Λεπέν, ήσασταν παρούσα στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού την Τρίτη 25 Απριλίου. Ακούσατε τα συγκλονιστικά λόγια του Étienne Cardiles, του συντρόφου του αστυνομικού που δολοφονήθηκε στα Ηλύσια Πεδία από τους τρομοκράτες. Ακούσατε την έκκλησή του για αδελφοσύνη, ενότητα και ρεπουμπλικανική συνοχή; Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Antoine Leiris, ο οποίος έχασε την γυναίκα του στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015, απευθύνθηκε στους τρομοκράτες λέγοντας «Όχι, δεν θα σας δώσω το μίσος μου».

Ήταν μια φωνή αντίστασης, μια έκκληση για ειρήνη, η οποία έχει περισσότερο βάρος γιατί προέρχεται από τα θύματα…

Αν η Γαλλία φοβάται, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμη και το χειρότερο. Ο φόβος εμπνέει τον θυμό, ο θυμός οδηγεί στο μίσος λέει ο φιλόσοφος. Αυτός ο πρωτόγονος μηχανισμός είναι γνωστός σε όσους θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια εκμεταλλευόμενοι πολιτικά τον φόβο.

Ο αντικειμενικός στόχος των τρομοκρατών είναι αυτός: να τρομοκρατούν για να σπείρουν το χάος και να διαλύσουν το δημοκρατικό μας μοντέλο. Οι τρομοκράτες περιμένουν από τις εκλογές να αμφισβητήσουν τις ρεπουμπλικανικές αξίες της Γαλλίας, τις οποίες αποστρέφονται. Μισούν την ελευθερία και την ισότητα και περιμένουν, με την ψήφιση νόμων, η ανισότητα να οδηγήσει στην σύγκρουση και στον εμφύλιο πόλεμο. Αν αύριο οι νόμοι της Δημοκρατίας επιβάλλουν «την εθνική προτίμηση», αυτό θα είναι το τέλος της αρχής της ισότητας…

Λοιπόν όχι Κυρία Λεπέν, δεν θα έχετε τους φόβους μας, δεν θα έχετε τους θυμούς μας, δεν θα έχετε τα μίση μας. Γιατί αντί να καταπραΰνετε τα πνεύματα, το σχέδιό σας επιδεινώνει τις εντάσεις χωρίς να λύσει καμία από τις δυσκολίες μας, αντίθετα. Είστε το έδαφος πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι εχθροί μας…

Απέναντι στους κινδύνους που μας απειλούν και τους οποίους εσείς υποδαυλίζετε, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση από την Δημοκρατία, όλη την Δημοκρατία και μόνο την Δημοκρατία…»

Το κείμενο υπογράφουν μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ, καλλιτέχνες, πρόεδροι συλλόγων, συνθέτες, φιλόσοφοι, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι διάσημοι στη Γαλλία.