Η επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις έφερε χαμόγελα στους σοσιαλδημοκράτες και αλλαγές στο SPD. 

Ads

Όπως όλα δείχνουν ο Μάρτιν Σουλτς που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού θα αποχωρήσει από το τιμόνι του SPD. 

Μέχρι στιγμής στο SPD δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν τα σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης έκαναν γνωστό ότι το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα ηγετικά στελέχη.

Ωστόσο, ήδη έχει ακουστεί το όνομα της 48χρονης επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Αντρέα Νάλες, ως αντικαταστάτρια του Σουλτς. 

Ads

Αν η Νάλες εκλεγεί πράγματι τότε θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την ηγεσία του SPD στα 150 χρόνια της ιστορίας του. 

Η 48χρονη πολιτικός, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, διετέλεσε υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού και μετά τις εκλογές ανέλαβε επικεφαλής της ΚΟ του SPD. 

Η πρώην αρχηγός Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών θεωρείται εδώ και καιρό από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της γερμανικής κεντροαριστεράς. 

Μετά τις εκλογές η Νάλες εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για τη συγκρότηση ενός νέου μεγάλους συνασπισμού, αλλά στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ. 

Στο συνέδριο του SPD τον Ιανουάριο η ομιλία της θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στο να ψηφίσουν ΝΑΙ οι αντιπρόσωποι του κόμματος, έστω κι αν το αποτέλεσμα ήταν οριακό.