«Δεν υπάρχει κάτι μυστικό στα Malta Files», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ αναφερόμενος στην έρευνα που δημοσιεύεται σε 13 ευρωπαϊκές εφημερίδες για την λειτουργία της χώρας του ως φορολογικού παραδείσου.

Ads

«Τίποτε στα ‘Malta Files’ δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

«Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα», ως προς την φορολογία, πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών», αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Οι χώρες που διαμαρτύρονται, με την Γερμανία στην πρώτη θέση που όμως δεν κατονομάσθηκε, θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν» στην Μάλτα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Νέο σκάνδαλο φοροαποφυγής στην Ευρώπη: The Malta Files

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».

Χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας αρκέσθηκε να απαντήσει ως εξής σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου: «Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε σε αυτά που έχουμε ήδη πει». Αναφερόταν στις διαψεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών που δόθηκαν ως απάντηση στην διατύπωση ανάλογων κατηγοριών από υπουργό Οικονομικών τοπικής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά «φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».

Στην Γερμανία, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στις εταιρείες BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmetal, ενώ για την Lufthansa αναφέρει ότι διαθέτει «18 θυγατρικές» στην Μάλτα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L’Espresso, ένα από τα 13 μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο ιταλών επενδυτών.