Η Ιρλανδία αναμένεται να ζήσει σήμερα μια πολύ σπουδαία στιγμή στην ιστορία της, σύμφωνα με τον Independent, με τα exit polls να δείχνουν συντριπτική νίκη, με ποσοστό σχεδόν 70%, του «Ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Ads

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό… υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. «Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία» πρόσθεσε.

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», είχε γράψει σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του στο Twitter ο Βαράντκαρ, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Στη μικρή αυτή χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνον στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, το 68% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έναντι ποσοστού 32% που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/MRBI που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times σε δείγμα 4.000 ψηφοφόρων σε 160 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Ads

Άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο «Ναι» με 69,4% έναντι 30,6% στο «Όχι».

Η συντριπτική νίκη του «Ναι» που δείχνουν τα exit polls οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε εξάλλου ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις νέες και τις μεγαλύτερες γενιές, επισημαίνει εξάλλου η εφημερίδα Independent.

Και τα δύο exit polls κατέγραψαν υποστήριξη για το «Ναι» που πλησίαζε στο 90% μεταξύ των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών. Αντιθέτως, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών ήταν η μόνη που τάχθηκε υπέρ του «Όχι» και υπέρ της διατήρησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ποσοστό περίπου 60%.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Ιρλανδοί από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη κατέφτασαν αυτές τις μέρες στη χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες έδειξαν επίσης μεγάλη νίκη του «Ναι» και στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Όπως προβλεπόταν οι αστικές περιοχές υποστήριξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά το δικαίωμα στην άμβλωση, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε μόλις πάνω από 70%, ενώ όμως και η ύπαιθρος υποστήριξε το «Ναι», ψηφίζοντας σε ποσοστό γύρω στο 60 με 63% υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος.

Επίσης όσον αφορά τις περιοχές, το Δουβλίνο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 78%, υπέρ του «Ναι», ενώ ακολούθησε το Λένστερ με ποσοστό 66% και το Μάνστερ με παρόμοιο ποσοστό, σύμφωνα και πάλι με τα exit polls.

Η κύρια οργάνωση κατά της φιλελευθεροποίησης της ιρλανδικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων παραδέχθηκε σήμερα ότι έχασε με συντριπτική διαφορά το χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th».

«Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Μακγκερκ.