Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη υπόθεση «LuxLeaks» κατέθεσαν 76 ευρωβουλευτές ακροδεξιών και ευρωσκεπιτικιστικών κομμάτων, με πρωτοβουλία του Βρετανού Νάιτζελ Φαράτζ και της Γαλλίδας Μαρίν Λε Πέν.

Ads

 
Η υπόθεση «LuxLeaks» αφορά τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν επί πρωθυπουργίας Γιούνκερ μεγάλες εταιρείες.
 
Συνολικά 76 ευρωβουλευτές από την πολιτική ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας», την ομάδα του Νάιτζελ Φάρατζ που λίγες ημέρες πριν βρισκόταν στο όριο της διάλυσης κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαζί με μη εγγεγραμμένους ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν το 10% των μελών του Σώματος που απαιτούνται για την πρόταση μομφής.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιβεβαίωσε πως έλαβε την πρόταση η οποία θα συζητηθεί στην προσεχή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
 
Σημειώνεται ότι ευρωομάδα της Αριστεράς δεν συνυπογράφει, ούτε συμμετέχει στην κίνηση αυτή. Είχε αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία προ λίγων ημερών η οποία όμως δεν προχώρησε καθώς Πράσινοι και Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.