Τι το ήθελε να βγάλει selfie με την Άνγκελα Μέρκελ; Η κοινή φωτογραφία που έβγαλε ένας Σύρος πρόσφυγας το 2015 με την Γερμανίδα καγκελάριο τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες, αφού εδώ κι 1,5 χρόνο στοχοποιείται ξανά και ξανά για αυτό. Έτσι κατέθεσε μήνυση στο Facebook για δυσφήμηση μέσω του Διαδικτύου, σε μια προσπάθεια να βρει το δίκιο του.

Ads

H επίμαχη selfie είχε τραβηχτεί το φθινόπωρο του 2015, όταν η Μέρκελ είχε επισκεφθεί χώρο με πρόσφυγες που είχαν φτάσει από τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο. Οι φωτογραφίες εκείνες, συνοδευόμενες από την φράση της καγκελαρίου «θα τα καταφέρουμε», έγιναν τότε ένα σύμβολο για την αποδοχή των Σύρων προσφύγων, αλλά και της γενικότερης στάσης του Βερολίνου απέναντι στο προσφυγικό. Τ

Το πρώτο κρούσμα ήρθε μετά τα περιστατικά της περυσινής Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, όταν η ξενοφοβική πρωτοβουλία Pegida τη χρησιμοποίησε σε διαδηλώσεις της για να επιτεθεί στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ.

Η φωτογραφία ήρθε όμως ξανά στην επικαιρότητα, μετά την πυρπόληση ενός αστέγου στο Βερολίνο τη νύχτα των Χριστουγέννων. Ένας χρήστης στο διαδίκτυο ανέβασε τη selfie του πρόσφυγα με τη Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας κι αυτή αναπαράχθηκε από εκατοντάδες άλλους χρήστες των social media.

Ads

Η λεζάντα που τη συνόδευε ήταν η εξής: «Έβαλαν φωτιά σε άστεγο. Η Μέρκελ είχε βγάλει το 2015 selfie με τον δράστη!». Το νόημα είναι σαφές – η φωτογραφία υποτίθεται πως έδειχνε ότι η Μέρκελ κυριολεκτικά υποδέχθηκε με χαρά εγκληματίες.

Ο πρόσφυγας μπορεί να μην έχει σχέση με την εγκληματική ενέργεια που του αποδόθηκε, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η φωτογραφία του δεν χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει ρατσιστικούς σκοπούς.