Η Γαλλία προστέθηκε από σήμερα  στις χώρες που επέβαλαν εμπάργκο πώλησης  όπλων στην Τουρκία, μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των γαλλικών υπουργείων ‘Αμυνας και Εξωτερικών, το Παρίσι  αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία. «Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. Προθέτουν δε,  ότι «το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Ads

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς  εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «(Η επίθεση) θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων». «Η Γαλλία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να συζητηθεί η συνέχιση των προσπαθειών του Συνασπισμού στην συγκυρία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ουσιαστικά, Γαλλία και Γερμανία άνοιξαν το δρόμο για το συνολικό εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία αν συνεχίσει την εισβολή στην Συρία. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό για τη βαρύτητα της απόφασης ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν στο ενδεχόμενο συνολικού ευρωπαϊκού εμπάργκο. Δεν έχουν άλλωστε περάσει και πολλές ημέρες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να «γεμίσει πρόσφυγες» την Ευρώπη υπενθυμίζοντας ότι επί τουρκικού εδάφους βρίσκονται 3,6 εκ Σύριοι πρόσφυγες.

Ads

Το Σάββατο πάντως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες «απλώς μας δυναμώνουν».

«Το ISIS δεν έχει ηττηθεί»

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε το Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Το ISIS δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ISIS θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις.
Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ. Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν.