Οι εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit συνεχίζονται καταιγιστικές. Πλέον οδεύει προς νέα παράταση ενώ η Βρετανία φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. 

Ads

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», έγραψε στο twitter. 

Στο μεταξύ, από την Ντάουνινγκ Στριτ, υποστηρίζουν, ότι αν η ΕΕ δεχτεί νέα αναβολή, ο μοναδικός δρόμος για να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεπεραστεί η κρίση του Brexit, είναι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία καθώς «η Βουλή των Κοινοτήτων είναι απόλυτα διχασμένη». 

Ads

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». «Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με πρωθυπουργό τον Κόρμπιν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρότεινε ο Μπόρις Τζόνσον ως προς την έγκριση της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που σημαίνει πως η επικύρωση της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες εντός προθεσμίας – ως την 31η Οκτωβρίου – καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη.

To «μπλόκο» της Γαλλίας

Την ίδια ώρα, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής. 

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός, η οποία εκφράστηκε στη γαλλική Γερουσία. «Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία [αποχώρησης] ξανά αποκλείεται», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ορελί ντε Μονσαλέν.