Συντριπτικό όχι στη συνεργασία του κόμματος με το Σοσιλιαστικό Κόμμα και τους «Πολίτες» είπαν, στο εσωτερικό δημοψήφισμα οι Podemos, βάζοντας την Ισπανία ξανά σε τροχιά εκλογών. 

Ads

Από τα 150.000 μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στο εσωτερικό δημοψήφισμα, το 88,23% είπαν όχι σε αυτή τη συνεργασία και μόλις το 11,77% τάχθηκε υπέρ. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο Οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Πάμπλο Ετσενίκε. 

Το 91,79% ψήφισε υπέρ μιας κυβέρνησης της αλλαγής «τύπου Βαλένθια» με το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια En Comù Podem, Mareas και Compromis, ενώ μόνο 8,21% ψήφισε κατά. 

Τώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ή μια κυβέρνηση με τους Podemos και τη συμμετοχή της Αριστεράς αφήνοντας έξω τους Πολίτες. 

Ads

Το δίλημμα έθεσε σαφώς ο  Ετσενίκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λέγοντας: «έχουμε το χέρι απλωμένο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με τις 20 πραγματικές παραχωρήσεις που κάναμε στη τελευταίας μας συνάντηση και για τις οποίες έθεσαν βέτο οι Πολίτες». 

Σοσιαλιστές και Πολίτες έχουν φτάσει μεταξύ τους σε συμφωνία και θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα βασιστεί στην ανοχή του Podemos με αποχή από την ψηφοφορία. Την ίδια ώρα το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι καλεί τους Σοσιαλιστές σε μεγάλο συνασπισμό. 

Τώρα ο βασιλιάς Φελίπε θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα αλλά οι εκλογές δεν φαίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν.