Αν στην γαλλική Δεξιά ευελπιστούν σε «επαναφορά» στις βουλευτικές εκλογές, «τελειώνοντας» με τον Φιγιόν, οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ψευδαισθήσεις: Το ιστορικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει «τελειώσει». Διαπίστωση στην οποία συμφωνούν οι πάντες στο εσωτερικό του.

Ads

Αλλωστε, το 6% του Μπενουά Αμόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μόνο ως «επίγραμμα» για πολιτική «ταφόπλακα» κάνει πλέον.

Υπερβολές;

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι «το επόμενο Συνέδριο θα σημειώσει το οριστικό τέλος του κύκλου του Επινέ που άνοιξε ο Μιτεράν το 1971 (…). Μια εντελώς νέα εποχή αρχίζει. Θα προτείνω ένα νέο προοδευτικό σχέδιο, μια πραγματική ανανέωση, ένα σχέδιο να ξεπεραστεί πραγματικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Ads

Ο γερουσιαστής  Gaëtan Gorce, δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. «Στην πραγματικότητα χάσαμε 10 με 15 χρόνια. Γύρω στη δεκαετία του 90 καταρχήν, μετά με την ήττα του Λιονέλ Ζοσπέν στις προεδρικές του 2002, ο κύκλος του Επινέ τελείωσε. Η κοινωνία ριζοσπαστικοποιήθηκε με τα θέματα ασφαλείας, με τις συνέπειες της απο-βιομηχανοποίησης και με τα ευρωπαϊκά θέματα. Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν σκεφτήκαμε όσο έπρεπε. Επομένως το τέλος μας ξεκίνησε το 2002. Σήμερα είμαστε σε φάση αποσύνθεσης. Και γι’αυτό η ήττα του Μπενουά Αμόν μας ήρθε κάπως βίαια».

Ο δήμαρχος της πόλης Εβρί και φίλος του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς περιγράφει την κατάσταση: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να μείνει όπως ήταν μετά τις προεδρικές του 2017». Πρόσθες ότι το Συνέδριο του Επινέ ήταν κυρίως «η αρχή της ηγεμονίας ενός νέου κόμματος, του Σοσιαλιστικού κόμματος, για την μη κομμουνιστική Αριστερά. Η ήττα του σοσιαλιστική υποψηφίου σηματοδοτεί το τέλος αυτής της φάσης. Οσοι πιστεύουν ότι θα συγκληθεί ένα έκτακτο Συνέδριο, τον Σεπτέμβριο, για να μας κάνουν να καταπιούμε το χάπι των προεδρικών εκλογών του 2017, και να φύγουμε στη συνέχεια, κάνουν λάθος ανάλυση».

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή τον Εμανουέλ Μακρόν και γύρισε την πλάτη στον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του, Μπενουά Αμόν, πιστεύει ότι οι εξελίξεις θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Μετά την προεδρική του 2017 και τις βουλευτικές του 2017 θα υπάρχει πάντα ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά η συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού πόλου από τον Μανουέλ Βαλς θα πρέπει να μεταφραστεί στη βουλή. Εκείνη τη στιγμή θα υπάρξει ρήξη», λέει ο Francis Chouat.

Ο βουλευτής  Christian Paul πιστεύει ότι «ζούμε την επιτάχυνση της Ιστορίας, με ένα πολιτικό τοπίο που αποσυντίθεται. Εχουμε τρομερή ανάγκη από ένα νέο κόμμα, επιβάλλεται η ανάγκη ενός νέου κόμματος (…) Το θέμα δεν είναι σήμερα να ανοίξει το Σοσιαλιστικό κόμμα τις πόρτες και τα παράθυρα, αφού είχε κλειστεί στον εαυτό του επί πέντε χρόνια. Πρέπει να δουλέψουμε και να επινοήσουμε την γαλλική αριστερά. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε ένα από Συνέδριο, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και δεν προσελκύει κανέναν. Δεν γίνεται πια να περιοριστούμε σε μια εσωκομματική ανανέωση», δηλώνει.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί ένα ξεκαθάρισμα στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτό ισχυρίζονται οι συγγραφείς του βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν τα λέει αυτά»: «Το βράδυ της 23ης Απριλίου το PS θα πεθάνει;», εξομολογήθηκε ο Ολάντ στους συγγραφείς και πρόσθεσε ότι ονειρεύεται για το PS «μια πράξη πτώχευσης. Χρειάζεται ένα χαρακίρι», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπάρχουν ωστόσο και κορυφαία στελέχη στο Σοσιαλιστικό κόμμα που δεν θέλουν να ξεκινήσει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. «Πρέπει να αποφύγουμε την εσωκομματική φαγωμάρα, αν ξεκινήσει θα εκραγούμε» δήλωσε ο βουλευτής Stéphane Le Foll στο ραδιόφωνο RTL, μετά την ήττα του Μπενουά Αμόν. Και έβαλε δύο προτεραιότητες: να κερδίσει ο Εμανουέλ Μακρόν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στην Μαρίν Λεπέν και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017. Ο Stéphane Le Foll, μάλιστα, πιστεύει ότι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές είναι ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

«Αυτή η αποτυχία πληγώνει, πιστεύω ότι δίκαια τιμωρήσατε με ιστορικό τρόπο το σοσιαλιστικό κόμμα», δήλωσε ο Αμόν.

Στην δήλωσή του μετά την ήττα, ο Μπενουά Αμόν είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της αποτυχίας του «χωρίς να αρνηθώ σε ποιές συνθήκες μετά την πενταετή θητεία και τις προδοσίες που έγιναν», πρόσθεσε. Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Αμόν κατήγγειλε ουσιαστικά το ίδιο του το κόμμα και αποκάλεσε «διαρκές δηλητήριο» τις «αποστασίες» κορυφαίων στελεχών που στήριξαν τον Μακρόν και όχι τον ίδιο.

Ο γραμματέας του κόμματος υποσχέθηκε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα θα ανακτήσει τις δυνάμεις του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017. «Ο Μακρόν θα κατεβάσει 577 υποψηφίους σε 577 εκλογικές περιφέρειες. Ο Μελανσόν θα κατεβάσει άλλους τόσους. Δεν μένει άλλη δυνατότητα για τους ψηφοφόρους της αριστεράς από το να ψηφίσουν Σοσιαλιστικό κόμμα. Μηχανικά, θα ανεβούμε. Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ακόμη καλές ημέρες μπροστά του», εκτίμησε ο Καμπαντελίς την περασμένη Παρασκευή στο κανάλι LCI.

Την Δεύτερα θα συγκαλούνταν πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.

Ο Φρανσουά Ολάντ και οι υποστηρικτές του θα συναντηθούν το βράδυ της Τρίτης και θα αποφανθούν με ανακοίνωση για την «πολιτική ταυτότητά» τους αλλά και για τα επόμενα βήματα. Ο Μανουέλ Βαλς επίσης θα συγκεντρώσει τους δικούς του το βράδυ της Τρίτης.