Ένας ειδικός σε θέματα πληροφορικής που εργαζόταν στη Διεύθυνση Πληροφορικών της αστυνομίας ήταν ο δράστης της αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι που έλαβε χώρα σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού. Ο 45χρονος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, τρεις άντρες αστυνομικούς και μια γυναίκα, διοικητικό στέλεχος πριν ο ίδιος πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στην εσωτερική αυλή του κτιρίου. 

Ads

Πηγές από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι ο 45χρονος εργαζόταν σχεδόν 20 χρόνια στην υπηρεσία, δεν είχε ποτέ κινήσει υποψίες και ήταν «υπόδειγμα υπαλλήλου». Επρόκειτο για έναν τεχνοκράτη που δούλευε στην επεξεργασία πληροφοριών και δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα. Ήταν γεννημένος στη Μαρτινίκα (Γαλλικές Αντίλες) και σύμφωνα με γείτονές του είχε δυο παιδιά, ηλικίας 9 και 3 ετών. 

«Ήταν μια στιγμή τρέλας. Προηγήθηκαν εντάσεις μεταξύ του δράστη και του προϊσταμένου του. Δεν είναι τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε αστυνομική πηγή. Ο δράστης «δεν είχε ποτέ εκδηλώσει δυσκολίες στη συμπεριφορά του» υπογράμμισε από την πλευρά του και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 45χρονος είχε ασπασθεί το ισλάμ. Ωστόσο η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν προσήλθε καν στον τόπο του εγκλήματος, προφανώς θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ads

«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ ήρεμος. Τον έβλεπα να πηγαίνει στο τέμενος, όμως ασκούσε ήρεμα την πίστη του» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γειτόνισσά του. 

Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε πως ο δράστης είχε θέματα με τον προϊστάμενό του. «Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και του προϊσταμένου του» εξήγησε ο Κριστόφ Κρεπέν. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αρχικά ο 45χρονος επιτέθηκε εναντίον τριών αστυνομικών της και κατόπιν φεύγοντας από τις σκάλες, επιτέθηκε σε δύο γυναίκες με ένα κουζινομάχαιρο. Στον διάδρομο του κτιρίου, ένας αστυνομικός του έδωσε εντολή να αφήσει κάτω το μαχαίρι. Κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον του. Ο δράστης έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. 

Αμέσως μετά το περιστατικό ήχησε ο συναγερμός του δικαστικού μεγάρου του Παρισιού, που βρίσκεται μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας κι ακούστηκε το εξής μήνυμα: «Διαπράχθηκε επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, η περιοχή παραμένει σε συναγερμό».

«Άνθρωποι έτρεχαν παντού, κλάματα παντού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμερί Σιαμαντί, ένας μεταφραστής που ήταν στο αρχηγείο την ώρα της επίθεσης. «Άκουσα έναν πυροβολισμό, κατάλαβα ότι προερχόταν από μέσα» περιέγραψε. «Λίγα λεπτά μετά, είδα κάποιες αστυνομικίνες που έκλαιγαν. Βρίσκονταν σε πανικό».