Την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 σε επίπεδο ΕΕ για τα ταξίδια απέρριψε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, λέγοντας «δεν είναι καλό να χωρίσουμε την Ευρώπη στα δύο».

Ads

«Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, όχι για ταξίδια», δήλωσε ο Γοχάνις, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα για τον οικογενειακό γιατρό ή όποιον ασχολείται με κάποιον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η χρήση αυτών των πιστοποιητικών για να χωρίσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης στα δύο, εμένα δεν μου φαίνεται καλή», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιν προτείνοντας τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού για άτομα που ταξιδεύουν.

Ads

Το θέμα θα συζητηθεί πιθανόν στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου, ωστόσο, είναι πιθανό και άλλοι εκτός από τον Γιοχάνις, να εκφράσουν επίσης τις ανησυχίες τους για μια τέτοια πρόταση.

Σύμφωνα με το EURACTIV, οι εργασίες συνεχίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ιδιαίτερα για τη «διαλειτουργικότητά τους», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αναγνωριστούν σε ολόκληρο το μπλοκ.