Οκτώ μέρες απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία, με ερώτημα την συνταγματική μεταρρύθμιση και παρόλο που ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί με παραίτηση αν επικρατήσει το «όχι», εκείνο προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ads

Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία.

Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό Economist, γράφει ότι ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου. «Υπάρχει πάντα η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών», υπογραμμίζει  το περιοδικό.

Πολλοί βέβαια, ανησυχούν και φοβούνται ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανή μια νίκη του κινήματος  «Πέντε Αστέρων».

Ads

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε άλλωστε πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο».