Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό ναυάγιο της Κυριακής στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα εκτιμούν οι εκπρόσωποι τηςΎπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μετά από τη διασταύρωση των μαρτυριών που συνέλεξαν από τους επιζώντες.

Ads

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, το αλιευτικό που τους μετέφερε ανατράπηκε όταν ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό μετακινήθηκε στη μία του πλευρά καθώς πλησίαζε το πλεούμενο ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει για να βοηθήσει στη διάσωσή τους.

Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους είναι και τέσσερις ανήλικοι. Δύο εξ’ αυτών συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, με τον έναν να εκτελεί χρέη καπετάνιου και τον δεύτερο υποπλοίαρχου. Στο πλοίο επέβαιναν πρόσφυγες από την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία κι άλλες χώρες, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονταν και πολλά παιδιά.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς από την έναρξη του τρέχοντος έτους.

Ads