Μη ικανοποιημένος από το σημερινό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα εμφανίσθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πρετ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, ωστόσο αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα ξεκαθάρισε πως η κεντρική τράπεζα έχει κανόνες και πρέπει να τους εφαρμόζει.
 

Ads

«Οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφής. Είμαστε διαφανείς σχετικά με τους κανόνες μας. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη τις συνέπειες» σημείωσε σχετικά.
 
«Η θέση της ΕΚΤ είναι σαφής. Η συνθήκη μας απαγορεύει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που θα χρηματοδοτήσει ένα κράτος μέσω της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.
 
Ανέφερε πάντως πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ικανοποιημένη με το ρόλο της στην «τρόικα» που επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας οικονομικών της Αθήνας και την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ως συνομιλητή.