Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Brexit που πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα στοχεύουν στο να προετοιμάσουν το έδαφος για μια «βαθιά και ειδική συνεργασία» την οποία επιθυμεί να συνάψει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Ads

«Το πιο σημαντικό πράγμα θεωρώ ότι είναι τώρα να κοιτάξουμε τον ορίζοντα… να σκεφτούμε το μέλλον και να σκεφτούμε την νέα συνεργασία, την βαθιά και ειδική συνεργασία που θέλουμε να συνάψουμε με τους φίλους μας”, δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αργότερα μέσα στη μέρα ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπϊκή ‘Ενωση.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις 23 Ιουνίου και την ψήφο των Βρετανών υπέρ του διαζυγίου από το βασικό εμπορικό τους εταίρο και περίπου τρεις μήνες αφότου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκκίνησε τη διετή αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έως τον Μάρτιο του 2019, σχεδόν τίποτα για το μέλλον δεν είναι σαφές.

Ads

Ακόμα και η ίδια η άμεση πολιτική επιβίωση της Μέι έχει τεθεί εν αμφιβόλω, 10 ημέρες αφού έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντέιβις θα συναντηθεί με τον Γάλλο επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12.00 ώρα Ελλάδας. Αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από τις συνομιλίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επτά ώρες.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση και η σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντηθεί – αλλά δεν θα διαπραγματευθεί ? με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα ύστερα από κάποιες αρνητικές δηλώσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές.