Σε μια «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαίου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν σήμερα οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ads

Αυτό ανέφεραν παράγοντες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.

Ads

Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια).

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδες πηγές.

Ντομπρόβκσις: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το 2018

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της διαπραγμάτευσης να «χτίσουν» την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και να μην την υποβαθμίζουν έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο Politico, είπε ότι «υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε ένα χρόνο περίπου.

«Αν δει κανείς τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, δεν είναι απλά καλές. Η Ελλάδα υπεραποδίδει στους στόχους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά».

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη πειθαρχία. «Είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά, ότι η Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι πετυχαίνει τους στόχους, ότι επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% (το 2018). Οπότε, πρέπει να «χτίσουμε» την εμπιστοσύνη στις αγορές. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να στείλουν τα ίδια μηνύματα, μεταξύ των οποίων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ως τις 22 Μαϊου. «Υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων» σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup. «Aλλά όλα τα βασικά δομικά στοιχεία είναι εκεί για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να έρθει η επόμενη εκταμίευση» υποστήριξε.

«Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος», υπογράμμισε.