«Πολύ καλή σκέψη» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την πρόταση του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου «θα εναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση».

Ads

«Πολύ καλή σκέψη» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την πρόταση του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Τόνισε δε ότι έτσι η ευρωζώνη θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή και να δείξει και στον κόσμο ότι διαθέτει η ίδια όλους τους μηχανισμούς ώστε να αντιδρά καλά σε απροσδόκητες καταστάσεις.

«Θα επρόκειτο για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δυνατότητές μας για διάσωση σε έκτακτες καταστάσεις, ειδικά με την τραπεζική ένωση. Αν σκεφτώ τώρα και τους μηχανισμούς που έχουμε επεξεργαστεί, τότε υπάρχει ήδη ένα πολύ καλό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε και προσέθεσε ότι μετά την συλλογή εμπειριών, η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ακόμη πιο δυνατά και με αυτοπεποίθηση ότι πιστεύει πως μπορεί να ξεπεράσει μόνη της δύσκολες καταστάσεις.

«Εκεί θεωρώ ότι η πρόταση Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι μια πολύ καλή σκέψη και αυτή η σκέψη θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουμε ακόμη πιο σταθεροί και να δείξουμε και στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε καλά και σε απροσδόκητες καταστάσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μέχρι τώρα έχουμε κάνει πολλά για την σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα στην οικονομική συνοχή, η οποία βρίσκεται περισσότερο στην έρευνα κλπ.

Ads