Οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο δήλωσε ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ads

Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου. Κάρμε Φορκαντέλ, είχε επισημάνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας». «Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας ήταν το πρώτο μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης που αντέδρασε στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμαχοί του δεν ανέστειλαν μόνο την αυτονομία, ανέστειλαν τη δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα ενώ αργότερα κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους. «Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματά μας», έγραψε στο Twitter.