Η κυβέρνηση της Καταλονίας δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον αγώνα της για απόσχιση και θα δώσει την ίδια απάντηση στην κεντρική κυβέρνηση την Πέμπτη, όπως έκανε και χθες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της. 

Ads

Νωρίτερα, το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε άκυρο, όπως αναμενόταν, το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτώβρη και στο οποίο το 91% των ψηφισάντων είχε εκφραστεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πουτζντεμόν γίνονται ενώ υπολείπονται δυο ημέρες έως ότου ο ηγέτης της Καταλονίας να απαντήσει στο τελευταίο τελεσίγραφο της Μαδρίτης που ζητά από την Καταλονία να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. 

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν αποσαφήνισε τη θέση του χθες, αφού στις 10 Οκτωβρίου, που έληγε το πρώτο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Χθες ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του από τον Ραχόι δυο μήνες διαλόγου

Ads

Κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε δίνοντας νέο τελεσίγραφο έως την Πέμπτη. Παράλληλα απειλεί την Καταλονία με ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, δηλαδή αναστολή της αυτονομίας της περιοχής. 

«Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».