Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ του Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά κυριολεκτικά στο νήμα.

Ads

Η εκλογική μάχη στην Αυστρία ήταν ένα ακόμη παράδειγμα της όλο και αυξανόμενης ανόδου της δεξιάς – ακροδεξιάς, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και της αυξανόμενης απογοήτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δεξιά κόμματα της Ευρώπης απλώνονται σε ένα πολιτικό φάσμα από τη λαϊκίστικη και εθνικιστική δεξιά, μέχρι τον ακροδεξιό νεοφασισμό.

image

Ads

Η περίπτωση της Αυστρίας

Ο Νόρμπερτ Χόφερ του εθνικιστικού κι αντι-μεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων αναδείχτηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, τον περασμένο Απρίλιο, με ποσοστό  35.1%.

Στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής έλαβε ποσοστό 49.7%, χάνοντας την πρωτιά με απόσταση αναπνοής από τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, τον πρώην ηγέτη των Αυστριακών Πρασίνων.

Και μπορεί να έχασε τελικά την εκλογική κούρσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην ναζί και Τεύτονες εθνικιστές στη δεκαετία του 1950, δεν έφτασε πολύ κοντά στο 50% της λαϊκής ψήφου. Με μία εκστρατεία μάλιστα για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας και του στρατού, την αποδυνάμωση των προνομίων για τους πρόσφυγες και την εύνοια προς τους Αυστριακούς στην αγορά εργασίας.

Το ακροδεξιό κόμμα, το μοτό του οποίου είναι «Πρώτα η Αυστρία», κατέχει 40 από τις 183 έδρες του Εθνικού Συμβουλίου.

image

Η περίπτωση της Ελλάδας

Αν και ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980, το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ήρθε στο διεθνές επίκεντρο το 2012, όταν πέρασε την πύλη του ελληνικού κοινοβουλίου για πρώτη φορά, κερδίζοντας 18 έδρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα εκείνο ήρθε εν μέσω οικονομικής κρίσης κι έπειτα από μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της.

Το κόμμα που το 2013 χαρακτηρίστηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως «ναζιστικό και βίαιο», έχει ακραίες αντι-μεταναστευτικές θέσεις, ευνοεί μια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία και χαρακτηρίζει το ευρώ ως την καταστροφή για την Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία και βουλευτές της, όπως και τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής συμμορίας.

Η Χρυσή Αυγή που κέρδισε και πάλι 18 έδρες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, έμεινε σχετικά σιωπηλή όταν η προσφυγική κρίση ξέσπασε κι έφτασε στην Ελλάδα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη της οργάνωσης έχουν κάνει την εμφάνιση τους και διαμαρτύρονται σε καταυλισμούς προσφύγων.

Οι επικεφαλής του κόμματος, οι οποίοι έχουν βγει από τη φυλακή λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης ενώ η δίκη τους συνεχίζεται, έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κατά της «ισλαμοποίησης της Ελλάδας».

image

Η περίπτωση της Γαλλίας

Το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα εθνικιστικό κόμμα που χρησιμοποιεί λαϊκίστικη ρητορική για να επικοινωνήσει τις αντι-μεταναστευτικές και ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.

Το κόμμα ευνοεί προστατευτικές οικονομικές πολιτικές και θα θέλει να κόψει τα κυβερνητικά προνόμια για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, και να μειώσει δραστικά τον αριθμό των μεταναστών που επιτρέπονται στη Γαλλία .

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1972. Ανάμεσα στους ιδρυτές αλλά και τους υποστηρικτές του βρίσκονταν πρώην συνεργάτες των ναζί αλλά και στελέχη του καθεστώτος Βισύ. Του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας ηγείται η Μαρίν Λεπέν, η οποία πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεν το 2011.

Η Λεπέν προσπαθεί να αποδυναμώσει την ακροδεξιά εικόνα του κόμματος, μετά τις διώξεις κατά του πατέρας της για ρατσιστική και αντι-σιμιτική ρητορική, άρνηση του Ολοκαυτώματος και υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του Δεκεμβρίου στην Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε πλειοψηφία 27%, χάνοντας σε όλες τις περιφέρειες ωστόσο στον δεύτερο γύρο.

Η Λεπέν θα είναι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2017 και αναμένεται να πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

image

Η περίπτωση της Γερμανίας

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, έκανε την εμφάνιση του πριν από 3 χρόνια ως μια κίνηση ενάντια στο ευρώ και κατάφερε να λάβει ποσοστό 25% στις κρατιδιακές εκλογές του Μαρτίου στην Γερμανία.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 η Εναλλακτική για την Γερμανία δεν κατάφερε να μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή έχει εκλογική δύναμη της τάξης του 10-12%, ποσοστό που μπορεί να την οδηγήσει στη Μπούντεσταγκ, ως το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που περνάει την πόρτα του γερμανικού κοινοβουλίου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ενδεικτικό των θέσεων του κόμματος, που είναι αντίθετο σε… όλα, είναι το ότι η 40χρονη Φράουκε Πέτρι, που ηγείται της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, έχει δηλώσει ότι οι συνοριοφύλακες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με τα όπλα τους πρόσφυγες που προσπαθούν αν περάσουν τα σύνορα. Το κόμμα πρόσφατα υιοθέτησε ένα μανιφέστο που υποστηρίζει ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία» και καλεί στο να απαγορευτεί η ανέγερση τζαμιών.

Το γραφήμα που ακολουθεί δείχνει το εκλογικό τοπίο 20 ευρωπαϊκών χωρών. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται τα λαϊκιστικά και τα ακροδεξιά κόμματα.

image

(Πατήστε πάνω για να το δείτε σε μεγέθυνση)

Πηγή: New York Times

* Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το tvxs.gr