Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ήταν το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υιοθέτησε μια πολιτική ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους το 2009. Ωστόσο, μετά από πέντε και πλέον χρόνια τα χρήματα της ΕΤΕπ εξακολουθούν να περνούν μέσω αυτών. 

Ads

Αυτό υποστηρίζει μια νέα έκθεση του ευρωπαϊκού συνασπισμού Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Counter Balance για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον. Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες έχει τίτλο «Προς μια υπεύθυνη φορολογική πολιτική της ΕΤΕπ» και καλεί δημόσια την τράπεζα να σταματήσει κάθε πολιτική που ωφελεί τη δημιουργία και διατήρηση των φορολογικών παραδείσων. 

Η έκθεση επισημαίνει αρκετές περιπτώσεις οι οποίες δείχνουν ότι κεφάλαια της ΕΤΕπ έχουν χορηγηθεί σε δικαιούχους που φέρεται ότι χρησιμοποίησαν τους φορολογικούς παραδείσους για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή να κρύβουν έσοδα που προέρχονται από διαφθορά. Επιπλέον αποκαλύπτει περιπτώσεις επενδύσεων της ΕΤΕπ σε αναπτυσσόμενες χώρες που εκτελούνται μέσω φορολογικών παραδείσων.

Αυτό σύμφωνα με την Counter Balance συμβαίνει επειδή η τρέχουσα πολιτική της ΕΤΕπ είναι εύκολο να παρακαμφθεί. Τρανταχτό είναι το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που αν και δεν λειτουργεί με συμβατό – σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ – τρόπο η ΕΤΕπ έχει τη βάση της εκεί και επενδύει σε πολλά από τα funds που λειτουργούν στη χώρα. 

Ads

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όπως τα luxleaks και τα swissleaks αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη χάνει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω φορολογικών παρακάμψεων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν τολμηρές δηλώσεις για την αντιμετώπιση των φορολογικών παρακάμψεων αλλά την ίδια στιγμή το δικό της δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι μέρος του προβλήματος» σημειώνει ο Αντόνιο Τρικαρίκο, συντάκτης της έκθεσης.

«Η ΕΤΕπ βρίσκεται στη θέση του οδηγού για την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και παρακάμψεων θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα καθώς μπορεί να φέρει πίσω δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος. Το 2010 η ΕΤΕπ ήταν το πρώτο ίδρυμα που εισήγαγε μια πολιτική ενάντια στους φορολογικούς παράδεισους. Ελπίζουμε η ΕΤΕπ να αποδείξει τη βούλησή της να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να δείξει ότι η μηδενική ανοχή απέναντι στις φορολογικές παρακάμψεις είναι κάτι περισσότερο από ρητορική» σημειώνει ο διευθυντής της Counter Balance, Χαβιέ Σολ. 

Η έκθεση