H κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδιά της για τη μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε εσωτερικό δίκαιο, ώστε να δώσει σε «επιχειρήσεις, εργαζόμενους, και καταναλωτές τη βεβαιότητα που χρειάζονται» καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

Ads

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενεργοποίησε χθες το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και σημείωσε ότι θα επιδιώξει μια βαθιά ειδική εταιρική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το έγγραφο, η Λευκή Βίβλος που περιγράφει τις προτάσεις της κυβέρνησης για μελλοντικούς νόμους, θα θέσει τέλος, όπως είπε ο υπουργός υπεύθυνος για την αποχώρηση της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, «στην υπερίσχυση των νομοθετών στις Βρυξέλλες» αλλά θα δώσει επίσης και το νομικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε μελλοντικούς σχεδιασμούς.

Μερικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον χωρίς να γνωρίζουν τί θα γίνει μετά το Brexit, το οποίο τις αναγκάζει να «παγώσουν» τα επενδυτικά τους σχέδια και να καθυστερήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής.

Ads

Η κυβέρνηση της Μέι ελπίζει ότι με τη μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε βρετανικό δίκαιο θα κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές, προτείνοντας ότι «όπου είναι πρακτικό, οι ίδιοι κανονισμοί και νόμοι θα ισχύουν και μετά την ημέρα εξόδου».

Συνάντηση Φίλιπ Χάμοντ – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να επισκεφθεί τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο σήμερα, μία ημέρα αφού η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Τερέζα Μέι στο BBC: «Στόχος μια αμοιβαία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ»

Τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παρουσίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε, ότι θέλει να εγγυηθεί για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη μετά το BREXIT εποχή, αφού πρώτα βεβαιωθεί, ότι η ΕΕ θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στόχος είναι μια αμοιβαία εμπορική συμφωνία», είπε η κ. Μέι και τόνισε ότι από την επομένη της εξόδου η χώρα της δε θα χρειάζεται να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το Brexit στην τρίτη Σύνοδο του Νότου

Στο μεταξύ, η επόμενη Σύνοδος του Νότου, κατά την οποία θα εξεταστούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, θα διεξαχθεί τη 10η Απριλίου στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα υποδεχθεί τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας στο μέγαρο Ελ Πάρδο, κοντά στη Μαδρίτη, αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Ο κύριος σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συζητηθεί το έργο που απαιτείται να γίνει προκειμένου να διεξαχθούν καλές διαπραγματεύσεις για το Brexit», κατά την ίδια πηγή.

Οι ηγέτες των νότιων και μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν μια κοινή θέση, ειδικά σε ό,τι αφορά την κρίση των προσφύγων και το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ