Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας απέρριψε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, καθώς η ριζοσπαστική αριστερά στήριξε τη συντηρητική αντιπολίτευση, σε μια εξέλιξη, που πιθανόν να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες.

Ads

Οι βουλευτές ψήφισαν 117-108 με 5 αποχές, απορρίπτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε περικοπές στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και αυξημένες δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά και μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ από 4,3% το 2021.

Οι πρώην αριστεροί σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, είχαν ζητήσει περισσότερες παροχές και προστασίες για τους εργαζόμενους, βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περισσότερες επενδύσεις στο σύστημα υγείας, αιτήματα που ο Κόστα αγνόησε καθώς ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένος στη μείωση του ελλείμματος.

Ο Κόστα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής αξιοπιστία σε μια χώρα με μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.

Ads

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι χωρίς έναν προϋπολογισμό, που θα βασίζεται σε μεγάλο μέρος στους πόρους της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία, δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από το να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο Κόστα πήρε πίσω πολλές από τις παραχωρήσεις που είχε κάνει.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ, «τη μεγαλύτερη αύξηση από καταβολής κατώτατου μισθού», όπως ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης Κόστα, μακριά όμως από τις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, ο Κόστα του υπενθύμισε την σταδιακή λειτουργία των δωρεάν νηπιαγωγείων από το 2022.

Απαντώντας ο ντε Σόουζα είπε ότι το ΚΚΠ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό –αντί να ψηφίσει ‘αποχή’ όπως το 2021, γεγονός που επέτρεψε την επικύρωσή του- γιατί η αύξηση των μισθών είναι «εθνική ανάγκη». Έκανε επίσης αναφορά και στην ανάγκη για ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα, την πλήρωση των αναγκών του συστήματος Υγείας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από τη μεριά της, η Καταρίνα Μαρτίνς, επικεφαλής του Μπλοκ της Αριστεράς, κρατά πιο σκληρή στάση, λέγοντας ότι ο Κόστα αναφέρθηκε σε ζητήματα που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό όπως η αλλαγή του Εργατικού Κώδικα. Η Μαρτίνς συνέχισε στον ίδιο τόνο, λέγοντας πριν από έξι χρόνια, όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία ο Κόστα με τη βοήθεια των αριστερών κομμάτων, «οι κανόνες της τρόικα έπρεπε να σπάσουν» αλλά τα βήματα που έκανε από τότε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαφυλάξει τα νομοθετήματα της εποχής της τρόικα, αναφέροντας ως παράδειγμα την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Κόστα αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα λυπηθεί πολύ αν αυτό είναι το τέλος της geringonça (η συμφωνία μεταξύ των αριστερών κομμάτων).