Μια μέρα μετά την ασύλληπτη τραγωδία των θυμάτων από τις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, το Russia Today καταγράφει με drone τον αυτοκινητόδρομο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο για δεκάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Ads

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι πολλά από τα θύματα πέθαναν στα αυτοκίνητά τους, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διαφύγουν.

Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρογάου Γκράντε, εξακολουθεί να μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.

Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.000 πυροσβέστες και 660 οχήματα. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ads

«Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκράντε», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» διερωτάται η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.

«Ο πόνος μας είναι τεράστιος, όπως και η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα. «Αισθανόμαστε ένα αίσθημα αδικίας, επειδή η τραγωδία έπληξε εκείνους τους Πορτογάλους για τους οποίους δεν μιλάμε πολύ, μιας απομονωμένης αγροτικής περιοχής».

Στους λόφους που βρίσκονται μεταξύ των κωμοπόλεων Πεδρογάου Γκραντε, Φισκέιρο ντος Βίνιος και Καστανιέιρα ντε Πέρα, που καλύπτονταν ακόμη πριν από 24 ώρες από ευκαλύπτους και πεύκα, η καταστροφή είναι πλήρης στις καμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό 236 που ενώνει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με την Καστανιέιρα ντε Πέρα.

«Ήταν πραγματικά μια κόλαση. Νόμισα πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Πίστεψα ότι δεν θα τα κατάφερνα να γλιτώσω», δήλωσε η Μαρία ντε Φατίμα Νούνες.

Νεκροί βρέθηκαν και σε σπίτια απομακρυσμένων περιοχών. Τουλάχιστον τρία χωριά κοντά στο Πεδρογάου Γκράντε εκκενώθηκαν.

Τα περισσότερα θύματα που έχουν αναγνωριστεί «πέθαναν μέσα στα σπίτια τους, τα οποία δεν είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες εκκένωσης.

«Αν αφήσω το σπίτι μου, όλα θα καούν, γιατί δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φερνάντο Παΐς, ένας 50χρονος αγρότης που ζει με τη σύζυγο και τον γιο του στο Τρεσπόστος, μια κωμόπολη κοντά στο χωριό Καμπέλο.

Η οικογένεια Παΐς αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και μάχεται εδώ και περισσότερες από 24 ώρες ολομόναχη απέναντι στις φλόγες μόνο με ένα λάστιχο κήπου.

Η δικαστική αστυνομία προσδιόρισε ως αίτιο της πυρκαγιάς το «κύμα ξηρασίας», απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο, αφού εντοπίστηκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.