Άνοδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προβλέπει δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές που διενέργησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το think tank «PollWatch». Στην έρευνα καταγράφεται πτώση των σοσιαλιστών έναντι των συντηρητικών ανά την Ευρώπη και πιθανότερη επικράτηση της δεξιάς στις ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα η δημοσκόπηση δείχνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με περίπου 2 μονάδες διαφορά. 

Ads

 
Η έρευνα έγινε σε επίπεδο 28 χωρών – μελών και δείχνει ότι η επικείμενη μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή για το αν θα επικρατήσει ο υποψήφιος των συντηρητικών κομμάτων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. O ευρωπαϊκός χάρτης φαίνεται να βάφεται στο μεγαλύτερο μέρος του με το μπλε χρώμα, το χρώμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο υπάγονται οι συντηρητικές- δεξιές παρατάξεις.

Εξαιρέσεις αποτελούν χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και ορισμένοι βόρειοι όπως η Σουηδία και η Βρετανία. Στην τελευταία ωστόσο παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές.

Η Δεξιά η οποία εκπροσωπείται από το EPP κερδίζει, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά, 217 έδρες (στις 766 συνολικά) – χάνοντας πολύ σε δύναμη πάντως καθώς αυτή τη στιγμή κατέχει 274 έδρες – ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα (S&D) κερδίζει 208 έδρες.  Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι – Δημοκράτες με 63 έδρες ενώ τέταρτη (από έκτη) ανέρχεται η Ευρωπαϊκή Αριστερά με 51 έδρες. (Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να δείτε τους πίνακες σε μεγέθυνση)

Ads

image

image

Ο ευρωπαϊκός χάρτης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

image

Συγκρητικά στοιχεία: Η παρούσα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου και τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Poll Watch

 
Σύμφωνα με την έρευνα το ΕPP έχει 74% πιθανότητες να τερματίσει μπροστά από το σοσιαλιστικό PS. Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 16 έδρες, οι συντηρητικοί 21 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 20 έδρες. Ζήτημα υπάρχει για τους Σοσιαλιστές και στη Γερμανία καθώς σύμφωνα με τη μέτρηση το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ CDU θα κερδίσει 39 έδρες και οι σοσιαλιστές του SPD 27.

Στον αντίποδα στη Μεγάλη Βρετανία οι Εργατικοί αναμένεται να πάρουν 26 έδρες ενώ οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον θα λάβουν μόλις 17 έδρες. Μεγάλη είναι η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος του Νάιτζελ Φαράτζ που αναμένεται να αγγίξει τις 19 έδρες. 

image

image
 

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Νότος. Στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι, έρχεται πρώτο με 32%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ακολουθεί με 24,4% και έπεται η Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 19,9%. Και στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές προηγούνται με 40,2%. Εξαίρεση η Ισπανία όπου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα επικρατεί με 32,1% και ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 29,6%.
 
Πρώτη η Αριστερά μόνο στην Ελλάδα
 
Η μόνη χώρα στην οποία προβλέπεται νίκη της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές είναι η Ελλάδα. Πάντως η Αριστερά αυξάνει τη δύναμή της πανευρωπαϊκά αγγίζοντας τις 51 έδρες. Για την Ελλάδα η έρευνα δείχνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με 26,2% (και 6 έδρες σύμφωνα με την πρόβλεψη). Η ΝΔ έρχεται στη δεύτερη θέση με 24,5% (ομοίως με 6 έδρες). Τρίτο είναι το Ποτάμι με 12% (3 έδρες). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (2 έδρες), το ΚΚΕ με 7,3% (2 έδρες), το ΠΑΣΟΚ με 6,8% (1 έδρα), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9% (1 έδρα) και η ΔΗΜΑΡ με 3% (και καμία έδρα).

image