Σε πολιτική συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (φόρος Τόμπιν) έως το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2016, κατέληξαν την Τρίτη στο Ecofin δέκα κράτη – μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Τα δέκα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δέκα συμμετεχόντων κρατών, σε πρώτο στάδιο και ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 το αργότερο, θα φορολογηθούν οι μετοχές και ορισμένα παράγωγα. Στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι θα ληφθεί υπόψη ο οικονομικός αντίκτυπος της εφαρμογής του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τόσο στα συμμετέχοντα κράτη – μέλη, όσο και στα μη συμμετέχοντα, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o Γιάννης Στουρνάρας, ως προεδρεύων υπουργός οικονομικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες.

Ads

Παράλληλα, το Ecofin υιοθέτησε την Οδηγία για την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, με την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.