Η επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple είναι «απόλυτα πολιτικά σκ…», στην οποία «κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε μία αντιαμερικανική τάση», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Independent, προσθέτοντας ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

Ads

«Δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ ».

Ο Τιμ Κουκ απέρριψε την κατηγορία που απηύθυνε στην Apple η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ιρλανδία: Φόρους 13 δισ. καλείται να επιστρέψει η Apple

Ads

• Μήνυμα ΗΠΑ σε ΕΕ: Η απόφαση για την Apple υπονομεύει τη επιχειρηματική μας συνεργασία

«Απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού», λέει προσθέτοντας ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως.

Ο Τιμ Κουκ τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.