Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, εξετάζουν τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής «ακαδημίας κατασκόπων» προτείνοντας μάλιστα να την αναλάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Politico.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπείας της Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσης. Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα έπεφτε στον τοίχο που είχε υψώσει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία «Five Eyes», που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, με το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο.

«Θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της Ε.Ε. με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα», γράφει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα.

Ads

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία αναμένεται να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Η Τσεχία αναμένεται να είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.«