Ο 31χρονος Γαλλο-Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej Bouhlel είναι ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού που σκόρπισε το θάνατο στη Νίκαια της Γαλλίας. 

Ads

Ο δράστης ο οποίος ήταν κάτοικος Νίκαιας είχε ενοικιάσει το φορτηγό προκειμένου να υλοποιήσει το φρικιαστικό σχέδιο του, κι έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όταν αφού σκότωσε 84 ανθρώπους κατέβηκε κι άρχισε και ο ίδιος να πυροβολεί προς το πλήθος. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Nice Matin ο δράστης φέρεται να φώναξε «O Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν πέσει νεκρός.

Η ταυτότητα του δράστη βρέθηκε στο φορτηγό μετά το μακελειό, μαζί με μία αδρανή χειροβομβίδα και μερικά ψεύτικα όπλα. Στο φορτηγό, βρέθηκε επίσης ένα δίπλωμα οδήγησης, μια κάρτα τράπεζας και ένα τηλέφωνο.Όπως έγινε γνωστό πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του, η γαλλική αστυνομία τον είχε σταματήσει για έλεγχο κι εκείνος τους είχε πει ότι μετέφερε παγωτά.

Είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο

Ο Mohamed Lahouaiej Bouhlel ήταν επαγγελματίας οδηγός και γνωστός στις αρχές της Γαλλίας για προηγούμενα ποινικά αδικήματα. Δεν είχε ωστόσο φάκελο υπόπτου από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες όπως έκαναν γνωστό δεν διαθέτουν στοιχεία ριζοσπαστικοποίησης του.

Ads

Ο 31χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία και κλοπές. Σύμφωνα με τη Daily Mail είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου μετά από έναν καυγά σε παμπ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο στο διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό ο Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται γαι τρομοκρατική επίθεση, φωτογραφίζοντας το Ισλαμικό Κράτος.

Έφοδος στο σπίτι του μακελάρη κι έρευνα για συνεργούς

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν το πρωί έφοδο στο σπίτι του μακελάρη της Νίκαιας αναζητώντας περισσότερα στοιχεία που ίσως να ρίξουν φως στα κίνητρα της αποτρόπαιας πράξης του.

Γείτονες του τον περιέγραψαν ως μοναχικό και σιωπηλό. Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του. Άλλοι γείτονες είπαν ότι ο φερόμενους ως δράστης  δεν επέστρεφε  το χαιρετισμό, ενώ ένας ένοικος  του ισογείου είπε ότι ο ύποπτος ήταν ένας  «όμορφος άντρας που καλοκοίταζε τις κόρες του πάρα πολύ».

Στο μεταξύ οι έρευνες εστιάζουν τώρα στο αν είχε και συνεργό. Από τα στοιχεία από κάμερες ασφαλείας αλλά και ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν καταγράψει την πορεία του φορτηγού, φαίνεται να ήταν μόνος του στο όχημα. η αστυνομία όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε συνεργό ή συνεργούς στο σημείο.

«Πρόκειται για μία επίθεση, που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς», δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο RTL, o Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας.  

«Από τις κάμερες, θα μάθουμε πληροφορίες για το σχέδιο του μακελάρη», υποστήριξε.

«Η Νίκαια βιώνει το μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστoρία της», κατέληξε.