Στη δημοσιότητα έδωσαν οι βρετανικές Αρχές τη φωτογραφία του βομβιστή που σκόρπισε το θάνατο στο Μάντσεστερ, «χτυπώντας» στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε που έχει κυρίως εφηβικό κοινό. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 59, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδιά. 

Ads

Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι, Βρετανό με καταγωγή από τη Λιβύη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης του πολύνεκρου μακελειού. Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν από κάποια χρόνια ο Αμπέντι φαίνεται να παρακολουθεί κάποιου είδους μάθημα σε τζαμί.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιες ενεργής έρευνας αλλά πιθανότατα αντιμετωπιζόταν σαν περιφερειακό πρόσωπο όπως ο Χαλίντ Μασούντ ο άνδρας που επιτέθηκε με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.

Το προφίλ 

Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ που επικαλούνται άτομα του κύκλου του η οικογένεια του Αμπέντι ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική. Ο ίδιος ήταν στο παρελθόν μπλεγμένος με συμμορίες ενώ το τελευταίο διάστημα ριζοσπαστικοποιήθηκε.  

Ads

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαήλ. Μέχρι τον Ιανουάριο, ο Ισμαήλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν ανήκει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαήλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου ο Αμπεντί είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Λιβύη. Η Mirror υποστηρίζει, ότι ο Αμπέντι ήταν φίλος του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία. 

H στιγμή της έκρηξης: 

Η επίθεση

Ο Αμπεντί μετέβη στο Μάντσεστερ με τρένο από το Λονδίνο. Κατέβηκε στο σταθμό Βικτόρια και πήγε στο Μάντσεστερ Αρένα. Κουβαλούσε σακίδιο μέσα στο οποίο είχε τη βόμβα που πυροδότησε και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έφερε καρφιά για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. 

Mαρτυρίες από την επίθεση στο Μάντσεστερ: «Υπήρχαν διαλυμένα σώματα και αίμα παντού»

Οι βρετανικές αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει τον Αμπεντί την ώρα που πυροδοτεί την βόμβα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός φέρεται να κατασκευάστηκε στη Βρετανία. Ήταν αυτοσχέδια αλλά σταθερή. Ο δράστης που σκοτώθηκε κατά την έκρηξη είχε πάνω του ταυτότητα. Οι αρχές εξετάζουν αν υπάρχουν συνεργοί που τον βοήθησαν να κατασκευάσει τη βόμβα και να προετοιμάσει την επίθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ σε βίντεο τζιχαντιστής απείλησε πως η επίθεση στο Μάντσεστερ ήταν μόνο η αρχή.