Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι, την Κυριακή εκλέχθηκε επικεφαλής της κεντροαριστεράς της Ιταλίας – του Δημοκρατικού Κόμματος, του πιο ισχυρού πολιτικού σχηματισμού της χώρας. Το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα.

Ads

 
Ο Ρέντζι είναι 38 ετών και η άνοδός του στα κοινά έχει ερμηνευτεί ως μια πολύ αναγκαία αλλαγή «φρουράς». Μάλιστα, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην χώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 
Πολλές φορές τον αποκαλούν Il Rottamatore («Ο πολτοποιητής»). Το παρατσούκλι αυτό προέρχεται από το κάλεσμα που είχε απευθύνει προκειμένου να πολτοποιηθεί το πολιτικό κατεστημένο, που στο ευρύ κοινό έχει αφήσει την εικόνα του αναξιόπιστου, του διεφθαρμένου και του υπαίτιου για την φθορά της Ιταλίας μέσα στις δεκαετίες.
 
Ο Ματέο Ρέντζι, λοιπόν, αυτοπαρουσιάζεται ως η ρήξη με το παρελθόν σε κάθε τομέα. Μάλιστα, δείχνει μια αστείρευτη ενέργεια, ενώ ντύνεται με μαύρο τζιν και λευκό πουκάμισο. Είναι χαλαρός και άνετος, ταχύς και εύγλωττος. Στις ομιλίες του δεν χρησιμοποιεί σημειώσεις, ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε αυτά μάλιστα προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις.
 
Πάντα, εμφανίζεται με την πεποίθηση ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί διαφορετικά. Εμφανίζει την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή, ότι υπάρχει «ελπίδα».
 
«Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει λάθος», δήλωσε σε πρόσφατο debate. «Δεν έχουν πίστη πλέον. Εγώ έχω πίστη στην χώρα. Για αυτό είμαι στην πολιτική».
 
Η άνοδός του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ένα βήμα που θεωρείται ως ο διάδρομος για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
 
Το κόμμα την δεδομένη περίοδο είναι σε αρκετά ισχυρή θέση μέσα στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται και με την υποστήριξη της κεντροδεξιάς. Επίσης, ο πρωθυπουργός Λέτα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος και η εκλογή του Ρέντζι έχει δημιουργήσει εσωκομματικές εντάσεις.
 
Ο δρόμος, λοιπόν, για την πρωθυπουργία είναι δύσκολος. Όπως έγραφε ο Βολφάνγκο Πικόλι, πολιτικός αναλυτής για τον όμιλο Teneo Intelligence, «ο Ρέντζι θα πρέπει να βρει μια πολύ λεπτή χρυσή τομή στις σχέσεις του με τον Λέτα. Ο κύριος στόχος του είναι πρόωρες εκλογές, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να φανεί ως υπεύθυνος για μια πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης εάν θέλει να κρατήσει την δημοφιλία του».
 
Επίσης, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είναι σίγουρο ότι θα στήριζαν τον ίδιο ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία. Όταν ο Ρέντζι ευαγγελιζόταν την «πολτοποίηση της παλιάς φρουράς» συμπεριλάμβανε σε αυτή αρκετούς από εκείνους. Επίσης, όσοι βρίσκονται στο αριστερό άκρο του κόμματος διαφωνούν ιδεολογικά με τον δήμαρχο της Φλωρεντίας.
 
«Σε γενικές γραμμές, στην οικονομική του πολιτική, ο Ρέντζι δίνει έμφαση στην μείωση της γραφειοκρατίας παρά στην αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου», γράφει ο Πικόλι. «Επιχειρηματολογεί ότι το κράτος θα πρέπει να θέσει σαφείς κανόνες στις αγορές και να μην επεμβαίνει σε μεγάλες επιχειρήσεις ή στον οικονομικό τομέα – δυο παραδοσιακές κόκκινες γραμμές για το κόμμα».