Ο 23χρονος Naved B. από το Πακιστάν κατονομάστηκε ως ο δράστης – οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε, χθες το θάνατο, πέφτοντας πάνω σε πλήθος κόσμου, σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Ο συνοδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε κατά την επίθεση. 

Ads

Ο 23χρονος συνελήφθη σε έναν ζωολογικό κήπο κοντά στο σημείο της επίθεσης μετά από καταδίωξη. Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πρόκειται για πρόσφυγα από το Πακιστάν, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Πάσαου, τον Φεβρουάριο του 2016, μέσω της βαλκανικής οδού. 

Η Tagesspiegel αναφέρει ότι, ο άνδρας είχε διαπράξει μικροεγκλήματα και είχε μητρώο στις γερμανικές αρχές αλλά δεν είχε σχετιστεί με τρομοκρατία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άντρας έμενε στον προσφυγικό καταυλισμό Tebelhof του Βερολίνου, όπου διαμένουν περίπου 5.000 μετανάστες. Στον καταυλισμό πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία επιχείρηση – σκούπα των γερμανικών αρχών. 

Βίντεο από την επίθεση 

image

Ο καταυλισμός προσφύγων όπου εισέβαλε η γερμανική αστυνομία

Το φορτηγό

Όσο για το φονικό φορτηγό, οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι το όχημα είχε κλαπεί. 

Οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού είναι πολωνικές, καθώς ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία. 

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, έχασαν την επαφή με το φορτηγό τους γύρω στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μιλώντας στο πολωνικό ραδιόφωνο TVN24, ο ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρείας, στην οποία ανήκει το φονικό φορτηγό, Άριελ Ζουράφσκι, είπε ότι ο ξάδερφός του ταξίδευε στο Βερολίνο με το φορτηγό. 

Ήθελε να περάσει τη νύχτα στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως για την τραγωδία μπορεί να ευθύνεται ο ξάδερφός του, καθώς είχε εμπειρία στην οδήγηση φορτηγών εδώ και 15 χρόνια.  

Πολωνικά μέσα αναφέρουν τις κινήσεις που καταγράφηκαν από το GPS του οχήματος και από τα στοιχεία φαίνεται πως κάποιος επιχείρησε να εκκινήσει αρκετές φορές τη μηχανή, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιος αρχάριος επιχειρούσε να βρει τρόπο για να αποκτήσει τον έλεγχο του οχήματος.

Το φορτηγό φέρεται να ήταν φορτωμένο με ατσάλι, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, το κατέστησε ακόμα πιο επικίνδυνο.