Η Τζο Κοξ, η βρετανή βουλευτής των Εργατικών που δολοφονήθηκε στο Μπίρστολ, δεν είχε κλείσει ακόμη έναν χρόνο ως μέλος του Κοινοβουλίου – είχε όμως ήδη εξαιρετικά έντονη πολιτική παρουσία και το όνομά της συμπεριλαμβάνεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στη λίστα των στελεχών μιας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών.

Ads

Η Κοξ, η οποία θα έκλεινε τα 42 της χρόνια την επόμενη Τετάρτη, είχε εντονότατη συμμετοχή στην καμπάνια υπέρ του «ναι» για το δημοψήφισμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, εκλεγόταν στο Batley and Spen, ήταν παντρεμένη κι είχε δύο παιδιά.  

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995, είχε διατελέσει επικεφαλής πολιτικής της Oxfam και είχε εργαστεί ως σύμβουλος της Σάρα Μπράουν, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Κατά του πολέμου στη Συρία

Υπήρξε από τους πλέον δραστηριοποιημένους βουλευτές σε πρωτοβουλίες υπέρ των θυμάτων του πολέμου στη Συρία και ήταν πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Φίλων της Συρίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν βρετανή βουλευτή των Εργατικών

Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία του περασμένου φθινοπώρου για την αποστολή βρετανικού στρατού στη Συρία η Κοξ απείχε και υποστήριξε δημόσια την ανάγκη για ολοκληρωμένη λύση στο συριακό ζήτημα, ενώ είχε δώσει πολιτική μάχη για να αποδεχθεί η Βρετανία στο έδαφός της 3.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία.

Ήταν πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών των Εργατικών, ενώ στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία είχε κατ’ αρχάς συνυπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Τζέρεμι Κόρμπιν. Στην τελική ψηφοφορία όμως τάχθηκε υπέρ της «μπλερικής» υποψήφιας Λιζ Κένταλ.

Ανοιχτή κριτική στον Κόρμπιν

Αργότερα, μάλιστα, δήλωσε ότι μετανιώνει για την αρχική της στήριξη στον Κόρμπιν, ενώ άσκησε δημόσια κριτική στον ηγέτη των Εργατικών για τα άσχημα αποτελέσματα του κόμματα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές καθώς και στις εκλογές της Σκωτίας.

«Ο Τζέρεμι πρέπει να αναγνωρίσει, προσωπικά, ότι οι επιδόσεις των Εργατικών δεν ήταν καλές», είχε πει στο BBC μετά τις εκλογές, προσθέτοντας: «Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη προς την εξουσία με ορίζοντα το 2020».

Η Κοξ ήταν επίσης σύμβουλος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέητς και είχε διατελέσει στέλεχος της καμπάνιας ενάντια στη δουλεία The Freedom Fund πριν γίνει βουλευτής.