Το καλοκαίρι του 2006 είχε χαρακτηριστεί ένα «ιστορικό και παραμυθένιο καλοκαίρι» για τη Γερμανία. Αν και «τερμάτισε» τρίτη, η χώρα φιλοξένησε τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ 2006. Η αποκάλυψη του Spiegel, ωστόσο, ότι η Γερμανία πλήρωσε και μάλιστα αδρά για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αποδεικνύει πως δεν είναι τόσο τέλεια, όσο έδειχνε τότε και το ότι το «τέλος του γερμανικού παραμυθιού» έχει φτάσει. 

Ads

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ήταν μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Γερμανίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Spiegel, «η χώρα που ήταν υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα είχε κάνει επιτυχημένα βήματα προς την πλήρη αποκατάσταση. Είχε εξελιχθεί σε μια σταθερή δημοκρατία και είχε πετύχει την ειρηνική επανένωση. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η Γερμανία έγινε κάτι που ήταν αδιανόητο σε πολλούς: συμπαθής». 

Η Γερμανία «οργάνωσε ένα τέλειο τουρνουά ποδοσφαίρου και έδειξε μια ζεστή και κοσμοπολίτικη πλευρά που ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ πριν. Η γερμανική εθνική ομάδα με προπονητή τον Γιούργκεν Κλίνσμαν ήταν ακόμη πιο ευγενική παρά την ήττα από τους Ιταλούς που πήραν το τρόπαιο. Το παγκόσμιο Κύπελλο εδραίωσε τη θέση της Γερμανίας ως μιας φιλικής χώρας με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. 

Στη Γερμανία, οι άνθρωποι περιέγραψαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ως ένα «παραμυθένιο καλοκαίρι». Κι αυτό που ακολούθησε, σύμφωνα με το Spiegel ήταν ακόμη πιο μαγικό. «Η εικόνα της Γερμανίας συνέχισε να βελτιώνεται – με εξαίρεση φυσικά την ελληνική κρίση. Δεν ήταν μόνο οι Αμερικάνοι που βρήκαν έμπνευση από το ‘γερμανικό μοντέλο’ αλλά ολόκληρος ο κόσμος ξαφνικά ‘ερωτεύτηκε’ τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων από τη Γερμανία. Με την οικονομική της ισχύ και τους ανθρώπους της, η Γερμανία εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών που είναι καλές για τον κόσμο». 

Ads

«Πράγματι, η χώρα που είναι υπεύθυνη για το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία φαίνεται να έχει καταφέρει μια πλήρη μεταστροφή που δείχνει ότι στο μέλλον θα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας από ηθικής απόψεως» σημειώνει μεταξύ άλλων το περιοδικό. Αναφερόμενος στον εκθειασμό της Γερμανίας σε διάφορους τομείς ο αρθρογράφος Markus Feldenkirchen υποστηρίζει «φαινόταν ότι είμαστε ένα βήμα πριν η Γερμανία ανακηρυχθεί αγία»… «όμως αυτό δεν θα συμβεί ακόμη».

Μια σειρά πρόσφατων γεγονότων πλήττουν σοβαρά την εικόνα της «αγίας Γερμανίας». Το ένα από αυτά είναι φυσικά το σκάνδαλο της Volkswagen. «Μια πιο σκοτεινή εικόνα της χώρας εκτίθεται σε διεθνές επίπεδο: αυτή μιας χώρας – απατεώνα, ενός έθνους απατεώνων με εγκληματικές προθέσεις. Η  Volkswagen, το πρότυπο των γερμανικών εταιρειών, η επιτομή της αξιοπιστίας, χειραγωγεί ασύστολα τα στοιχεία των εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητά της μετατρέποντας το Made in Germany από σφραγίδα ποιότητας σε ρετσινιά». 

Και οι πολιτικοί της Γερμανίας – έως και την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ – «δεν είναι επίσης τόσο νομοταγείς και ειλικρινείς και υποδειγματικοί» προσθέτει το Spiegel αναφερόμενο στον Καρλ – Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος το 2011 παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει λογοκλοπή στην διδακτορική διατριβή του. Το περιοδικό σημειώνει και την υπόθεση της εν ενεργεία υπουργού Άμυνας και στενής συνεργάτιδας της Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που κατηγορείται για το ίδιο πράγμα. 

Και τώρα ακόμη μια φούσκα σκάει. Αποδεικνύεται ότι το «παραμυθένιο καλοκαίρι», το «σημείο καμπής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας» είναι ένα ψέμα. Οι πληροφορίες του Spiegel δείχνουν ότι αν η γερμανική επιτροπή δεν είχε πληρώσει, το Μουντιάλ 2006 θα γινόταν στη Νότιο Αφρική. «Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έγινε στη Γερμανία λόγω απάτης και δωροδοκίας. Το καλοκαίρι – παραμύθι δεν ήταν αυτό που φαινόταν» αναφέρει το περιοδικό και σημειώνει ότι αυτοί που καταστρατήγησαν τους κανόνες δεν είναι κάποιοι τυχαίοι διαπραγματευτές αλλά μερικά από τα πιο εμβληματικά ονόματα της χώρας, όπως ο «Κάιζερ» Φραντς Μπεκενμπάουερ – πρώην πρωταθλητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο ίδιος – και ανώτεροι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Ο ίδιος ο Νίρσμπαχ είχε πρόσφατα επικρίνει τη FIFA για τα σκάνδαλα διαφθοράς και μάλιστα είχε προταθεί και για νέος επικεφαλής της UEFA. 

«Σε κάποιο σημείο η εικόνα της κακής Γερμανίας αντικαταστάθηκε από την εικόνα της άψογης Γερμανίας. Και οι δυο είναι ακραίες. Μια πιο ρεαλιστική άποψη για τους Γερμανούς αποκρυσταλλώνεται τώρα. Η Γερμανία δεν είναι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από ό,τι άλλες χώρες. Είναι ένα έθνος με μεγάλη δύναμη και όλα τα είδη των αδυναμιών» υποστηρίζει το άρθρο του Spiegel και καταλήγει: «Τελικά δεν υπάρχει θέση για τη γερμανική αλαζονεία και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αίσθηση γερμανικής ανωτερότητας που παίρνει την πιο άσχημη τροπή αυτές τις μέρες με τη μορφή της ξενοφοβίας».