Αντιδρώντας στην εμπλοκή της αξιολόγησης, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην πρόταση των θεσμών για επιβολή «εφεδρικών» πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ύψους 3,6 δις ευρώ.

Ads

Ο κ. Πιτέλα κάλεσε σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επομένη εβδομάδα, στην περίπτωση κατά την οποία δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup.

Η δήλωση του Τζιάνι Πιτέλα είναι η εξής:

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκβιασμό αυτό. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για την Ευρώπη. Πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στην Ελλάδα έως το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα έκλεισε το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους».

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολιτική λύση μετά την τορπίλη του ΔΝΤ ζητά ο Τσίπρας

Το παρασκήνιο της εμπλοκής για τα «εφεδρικά» μέτρα