Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δήλωσε πως θα πρέπει να αποφευχθεί ένα μήνυμα που “θα υπονομεύει την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Ads

Η Μέρκελ δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία, ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, σημείωσε πως “η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμία απόφαση ακόμη” και πως “υπάρχει πολλή σεναριολογία”. “Είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της Ευρωζώνης”. “Αυτό πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε για όλα τα υπόλοιπα”, είπε.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το πιθανότερο σενάριο είναι να συμπεριληφθούν υπό τον όρο η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.