Η πληροφορία που μετέδωσαν χθες σερβικά ΜΜΕ περί κατάσχεσης μεγάλου φορτίου όπλων στο Πρέσεβο, με «παραλήπτες» κόμματα αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ, ήταν αναμενόμενο ότι θα πυροδοτούσε σφοδρές αντιδράσεις, αλλά θα φούντωνε ακόμη περισσότερο την ανησυχία για «θερμή» κλιμάκωση της κρίσης στο γειτονικό κράτος.

Ads

Όπως αναφέρει το «Εθνος», η αναφορά για τα όπλα έγινε καταρχήν από την σερβική εφημερίδα «Blic» με ένα δημοσίευμα που θέλει τις σερβικές αρχές να προχωρούν στην κατάσχεση μεγάλου φορτίου όπλων στη Νότια Σερβία, όπλα τα οποία είχαν προορισμό αλβανικούς πυρήνες στην ΠΓΔΜ.

Επικαλούμενη πηγές μέσα από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Ασφάλειας της Σερβίας (VBA), η «Blic» υποστηρίζει ότι κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων τα οποία εκτιμάται ότι προορίζονταν για «δομές» των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια. Σημειώνει, επίσης, ότι για τη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν ενημερωθεί τόσο η σερβική κυβέρνηση όσο και «οι αρμόδιες Αρχές» της ΠΓΔΜ.

Ο Τύπος των Σκοπίων διχάστηκε. Εφημερίδες προσκείμενες στον Νίκολα Γκρούεφσκι («Dnevnik», «Vecer») αφιέρωσαν στο θέμα πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως, «Μυστική επιχείρηση της σερβικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Κατασχέθηκε μεγάλο οπλοστάσιο που προοριζόταν για τις αλβανικές δομές στη ”Μακεδονία”», χωρίς ωστόσο να το επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και να το διαψεύδουν.

Ads

Ο Τύπος που στηρίζει τους σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ (όπως η εφημερίδα «Sloboden Pechat»), έσπευσε να αποκηρύξει τις συγκεκριμένες «πληροφορίες» ως απόπειρα να υπονομευτούν οι προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών – Αλβανών. Κατήγγειλε, επίσης, ότι τέτοιου είδους «πληροφορίες» το μόνο που καταφέρνουν είναι να συνδαυλίζουν το εθνοτικό μίσος σε μια ανησυχητικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον της ΠΓΔΜ αλλά και ευρύτερα των Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήταν μόλις το 2001 όταν σημειώθηκαν για τελευταία φορά ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

Η νέα πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες, το VMRO-DPMNE του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι ναι μεν βγήκε πρώτο, αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εμποδίζει, μαζί με τον πρόεδρο Ιβανόφ, τον σχηματισμό κυβέρνηση από το SDSM του Ζάεφ και τριών κομμάτων των αλβανοφώνων. Ο λόγος είναι ο φόβος πως μια τέτοια κυβέρνηση θα τροφοδοτούσε τον αλβανικό εθνικισμό και τα σχέδια των Τιράνων για την δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας».

Αποκορύφωμα της έντασης αποτελεί η βίαιη και επεισοδιακή εισβολή που πραγματοποίησαν πρόσφτα εκατοντάδες εθνικιστές υποστηρικτές του Γκρούεφσκι στο κοινοβούλιο της χώρας, με αφορμή την υπερψήφιση αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι και η συνάντηση που είχε «σε καλό κλίμα» με τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ και η εγκατάσταση του Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής ο οποίος έφερε και μια αλβανική σημαία μαζί του στο νέο του γραφείο.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είναι σαφές ότι επιθυμούν να προχωρήσει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Ζάεφ, στην οποία θα συμμετέχουν και τρία αλβανικά κόμματα (με συνολικά 67 έδρες σε σύνολο 120). Προ ημερών υπήρχε μάλιστα η αίσθηση ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ήταν όντως ζήτημα ολίγων 24ώρων.

Ωστόσο, πηγές από τα Βαλκάνια εκτιμούν ότι το στρατόπεδο Γκρούεφσκι θα συνεχίσει να βάζει εμπόδια σε κάθε πιθανό βήμα απεγκλωβισμού από την κρίση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τη διασπορά της έντασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στη σκοπιανή κρίση εμπλέκονται πλέον και οι γείτονες. Οι μεν Σέρβοι (καθώς και οι Ρώσοι) στηρίζουν την πλευρά Γκρούεφσκι. Αλβανία και Κόσοβο από την άλλη στηρίζουν την αντιπολίτευση. Μετριοπαθείς φωνές υπάρχουν, φυσικά, σε όλα τα στρατόπεδα.

Ταυτόχρονα, μόνο τους τελευταίους μήνες, στην ΠΓΔΜ έχουν ξεφυτρώσει δεκάδες σλαβομακεδονικές εθνικιστικές οργανώσεις που απειλούν ανοιχτά να πάρουν τα όπλα ενάντια στους Αλβανούς.