Σαφή ένδειξη της πρόθεσής της να προχωρήσει στο γκρέμισμα των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα οποία γέμισαν την ΠΓΔΜ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί η προαναγγελία διακοπής του προγράμματος, «Σκόπια 2014», από τον νέο υπουργό Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Robert Alagjozovski.

Ads

Μιλώντας στο πρακτορείο, Makfax, ο υπουργός της νέας κύβερνησης Ζάεφ, δήλωσε, ότι στις προτεραιότητές του βρίσκονται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το «φρένο» στην «τρέλα» του έργου «Σκόπια 2014», στο πλαίσιο του οποίου, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν αυτά τα αγάλματα.

«Το “Σκόπια 2014” πρέπει να σταματήσει αμέσως, γιατί όπως το κουτί της Πανδώρας, καθημερινά, μέσα στη νύχτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα καταγραφεί το τι έχει κατασκευαστεί, ποια είναι η πολιτιστική αξία του και πόσο κοστίζει η συντήρησή του στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο για το τι πρέπει να γίνει.

Ads

«Αυτό πού οπωσδήποτε θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε απολύμανση του μακεδονικού πνεύματος από την υποτιθέμενη ιδεολογία πού εκπέμπει αυτό το σχέδιο και έχει αιχμαλωτίσει τη χώρα σαν κακή κατάρα κάποιου κακού μάγου».