Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η avant-première του νέου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Πεθαίνοντας στο γέλιο», που πραγματεύεται το ζήτημα του χιούμορ ως όπλου για πολιτική δράση. Στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, συμμετείχαν οι «συνένοχοι» του Έλληνα ευρωβουλευτή: ο Martin Sonneborn, κωμικός και ευρωβουλευτής του Die Partei, ο Andy Bichlbaum από τους Yes Men και η ομάδα πολιτών Flashmob STOP TTIP.

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για τη σημασία του χιούμορ και πώς αυτό μπορεί κάποιες φορές να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλες μεθόδους διαμαρτυρίας ή πίεσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περσινή φάρσα που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή των Yes Men. Ερωτηθείς γιατί έκανε αυτή την ταινία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι τα ζητήματα που τον απασχόλησαν ήταν, ποια και πόση είναι η δύναμη που κρύβει το χιούμορ, αλλά και πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί τα τραγικά γεγονότα μέσα από το γέλιο.

Ο Martin Sonneborn αναφέρθηκε σε τρόπους που ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του για ζητήματα της επικαιρότητας ή για να ασκήσει πολιτική και επισήμανε ότι η σάτιρα είναι ένα είδος αυτοάμυνας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιδράσει κανείς στην τρέλα του καπιταλισμού: Να γίνει αλκοολικός, να μπει στην πολιτική ή να κάνει σάτιρα».

Στην περίπτωση των Flashmob STOP TTIP, κίνητρο για τη δράση τους -μουσικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στο πλαίσιο των οποίων διακόπτουν εκδηλώσεις θεσμικού χαρακτήρα- στάθηκε η ομαδική τους σύλληψη ύστερα από μια πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία TTIP και η αίσθησή τους μετά το γεγονός: «Νιώσαμε ότι δεν είναι δημοκρατία αυτό που ζούμε, πως κάτι πρέπει να κάνουμε για ν’ ακουστεί η φωνή μας.»

Ads

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γ. Πάλλης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης κι οι ευρωβουλευτές Barbara Spinelli και Stefan Eck. O  τελευταίος ειδικά, απευθυνόμενος στον Στ. Κούλογλου, δήλωσε πως η ταινία καταφέρνει να κάνει σαφές ότι η πολιτική χρειάζεται αίσθηση του χιούμορ: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τρέλα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βλέπουμε να συμβαίνει κάτι πραγματικό, κάτι φυσιολογικό. Κι αυτό που έμαθα είναι πώς μπορεί να ξοδευτούν ευρωπαϊκά χρήματα σε κάτι λογικό, σε κάτι χρήσιμο. Σας ευχαριστώ».

Βίντεο από την εκδήλωση:

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της προβολής αυτής εξάλλου, ο Στ. Κούλογλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον Ρ/Σ Πρακτορείο 104.9, στην οποία μίλησε για την χθεσινή εκδήλωση, για το ρόλο του χιούμορ και της σάτιρας στην πολιτική, αλλά και για μια προσωπική σκέψη του, η οποία πυροδότησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία της ταινίας: «Με προβλημάτισε πάρα πολύ η ιστορία του Charlie Hebdo. Πώς είναι δυνατό να γίνεται ένα μακελειό για κάποια σκίτσα; Είναι τόσο δυνατό το χιούμορ που πειράζει τόσο πολύ τους φανατικούς;».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

* Φωτογραφία: Βασίλης Κατσαρδής