Άνοιξαν την Κυριακή οι κάλπες στην Ιταλία, όπου περίπου 23 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους σε επτά από τις συνολικά 20 περιφέρειες της χώρας και την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να μετρά τις δυνάμεις της.

Ads

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το κυβερνόν Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ιταλού πρωθυπουργού δεν αναμένεται να επαναλάβει – όπως όλα δείχνουν – τη δυναμική πορεία που είχε κατορθώσει στις ευρωεκλογές του 2014. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης συνιστά ένα πρώτο «crash test» για τη νομιμοποίηση της πολιτικής Ρέντσι.

Ο ίδιος έδωσε χθες Σάββατο την πρώτη δική του ερμηνεία με φόντο τις εκλογές: «Οι τοπικές εκλογές έχουν τοπική αξία. Εάν κάνουμε κάθε κάλπη δημοσκόπηση για την αποδοχή της κυβέρνησης θα καταλήξουμε, με παράδειγμα τις ευρωεκλογές, να στέλνουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι του αρχηγού της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης».

Η ψηφοφορία διεξάγεται στις περιφέρειες Λιγουρία, Βένετο, Τοσκάνη, Ούμπρια, Μάρκε, Καμπάνια και Πούλια. Από αυτές, σήμερα η κεντροαριστερά ελέγχει πέντε και η κεντροδεξιά δύο (Βένετο και Καμπάνια).

«Ανίερες» συνεργασίες

Από την άλλη πλευρά ο Ρέντσι καλείται να αναμετρηθεί με την κατακερματισμένη δύναμη της Κεντροδεξιάς που συσπειρώνεται υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι ο «Καβαλιέρε» δέχεται σφοδρές επικρίσεις, για την απόφασή του να συνεργαστεί σε ορισμένες από τις περιφέρειες με την ακροδεξιά και ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά».

Κρίσιμη δοκιμασία και για τον Μπέπε Γκρίλο

Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις το δείχνουν δεύτερο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) καλείται να αποδείξει κατά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση ότι παραμένει μια σταθερά υπολογίσιμη δύναμη, ή αν το όλο εγχείρημα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο και των συνεργατών του έχει «ξεφουσκώσει».

Η κεντροαριστερά και το «καμπανάκι» για τον Ρέντσι

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς εμφανίζονται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα, που κρίνονται ικανοποιητικά. Αν όμως τα ποσοστά τους μειωθούν σημαντικά (κάτω από το 35%), η κάλπη θα ληφθεί ως προειδοποίηση για το PD.

Τα προγνωστικά δίνουν δύο σχεδόν «σίγουρες» περιφέρειες (Τοσκάνη και Μάρκε) στην κεντροαριστερά, μία (Βένετο) στην δεξιά, και καλές πιθανότητες για το PD σε Ούμπρια και Πούλια.

Ανοικτές θεωρούνται η Λιγουρία και η Καμπάνια. Η ισορροπία μεταξύ των περιφερειών θα είναι το δεύτερο μέτρο της δύναμης των δύο στρατοπέδων.

Η Λιγκουρία έχει επίσης σημασία επειδή, εκτός από πολυπληθέστερη των υπόλοιπων, η υποψήφια με το PD του Ρέντσι, η Ραφαέλα Πάιτα, δεν αναμετράται μόνο με τον Τζοβάνι Τότι της κεντροδεξιάς αλλά και με τον Λούκα Παστορίνο της λεγόμενης «αριστερής αντιπολίτευσης» στο κυβερνόν κόμμα.

Η πρόσφατη ιστορία

Σημειώνεται πως κατά τις ευρωεκλογές του 2014 ο Ρέντσι και οι σύμμαχες πολιτικές δυνάμεις είχαν λάβει το 41% των ψήφων, εξασφαλίζοντας μια ισχυρή λαϊκή εντολή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Ρέντσι ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο ύστερα από την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα.