Στους τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε χθες το Λονδίνο, ενώ 40 είναι οι τραυματίες. Η ταυτότητα του δράστη, που είναι επίσης νεκρός, δεν έχει ανακοινωθεί. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μοναχικό λύκο αλλά ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Επτά συλλήψεις από την βρετανική αστυνομία. 

Ads

Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές αρχές. Ο δράστης εκτιμάται ότι έδρασε μόνος ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. «Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (…), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας. 

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ -Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς.

Το χρονικό της επίθεσης 

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, όπου πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκαν 32 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 320.

Ads

Ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Αμέσως μετά ο ίδιος σκοτώθηκε από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών. 

Η στιγμής της επίθεσης:

Πλάνα από το σημείο μετά την επίθεση:

Η επίθεση θυμίζει αυτές της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροί) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Επικράτησε πανικός στο σημείο με τον κόσμο να προσπαθεί να απομακρυνθεί. Οι βουλευτές περιορίστηκαν μέσα στο κοινοβούλιο – που αποκλείστηκε με οδοφράγματα – και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απομακρύνθηκε άμεσα από το κοινοβούλιο, όπου βρισκόταν και οδηγήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία της Downing Street. 

Ο χάρτης της επίθεσης από το Guardian: 

image

Ο δράστης απομακρύνεται από το σημείο:

image

Σύγχυση επικράτησε ως προς την ταυτότητα του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa, αλλά και άλλα διεθνή ΜΜΕ, μετέδωσαν αρχικά πληροφορίες πως πρόκειται για τον Αμπού Ιζαντίν – πολύ γνωστό στις αρχές – ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξαν νεότερες πληροφορίες που ανέτρεπαν τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πρόσωπο βρίσκεται στη φυλακή. 

Οι νεκροί και οι τραυματίες

Τέσσερις είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση, ανάμεσά τους ο δράστης και ο αστυνομικός που μαχαίρωσε. Οι τραυματίες είναι 40, πολλοί από τους οποίους σοβαρά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Επίσης δυο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες και ένας Πορτογάλος. Μία γυναίκα έπεσε στον Τάμεση, τραυματισμένη, για να σωθεί. Διασώθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. 

Η αστυνομία στους δρόμους 

Αστακός είναι σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα, με την αστυνομία να έχει αναπτυχθεί μαζικά. Η Τερέζα Μέι, δήλωσε, ωστόσο, ότι το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.

Διαβάστε επίσης: 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση

image

image

image

image

image

image

image