Οι Γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως τα τελευταία παραπήγματα στη «ζούγκλα» του Καλαί, τον προσφυγικό καταυλισμό στις γαλλικές ακτές της Μάγχης, έχουν κατεδαφιστεί. Ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων, που αναζητούσαν μια ευκαιρία να περάσουν στην Αγγλία, είναι πλέον παρελθόν.

Ads

Επιδίωξη των γαλλικών αρχών ήταν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα, όμως μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εγκατέλειψε το Καλαί, έχει εγκατασταθεί σε συνοικίες του Παρισιού.

Στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Στάλινγκραντ, πρόσφυγες, κυρίως από το Σουδάν, το Αβγανιστάν, τη Λιβύη και την Ερυθραία, έχουν στήσει τις σκηνές τους, τονίζοντας πως επιθυμία τους παραμένει το ταξίδι στην Αγγλία.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ώστε να διαλυθεί ο πρόχειρος καταυλισμός, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις από πολιτικούς πως οι σκηνές των προσφύγων θα φύγουν μέσα στην εβδομάδα. Σημειώνεται πως ο καταυλισμός κοντά στην πλατεία Στάλινγκραντ είναι ίσως ο μεγαλύτερος στο Παρίσι, αλλά όχι ο μοναδικός, καθώς πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, η επιχείρηση για τη διάλυση των πρόχειρων καταυλισμών θα διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας, όταν και θα είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη γαλλική πρωτεύουσα, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 400 άτομα.

«Κανείς πρόσφυγας ξανά στο Καλαί»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να επανεγκατασταθούν» πρόσφυγες στη «ζούγκλα» του Καλαί.

Χαιρετίζοντας την επιχείρηση ως «αποτελεσματική και δυναμική», ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «από τον Οκτώβριο του 2015, 13.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν από το Καλαί σε κέντρα υποδοχής». Μετά την επέμβαση εκσκαφέων στο Καλαί δεν έχουν μείνει παρά ερείπια, μερικές δεκάδες τροχόσπιτα τα οποία επίσης θα καταστραφούν, καθώς και μια μικρή εκκλησία και δύο μικρά τεμένη τα οποία είχαν χτίσει οι πρόσφυγες.

Η καταστροφή της «ζούγκλας» διήρκεσε οκτώ ημέρες. Από τις 24 Οκτωβρίου περίπου 5.000 ενήλικες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Περίπου 1.500 ανήλικοι, που έχουν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, αναμένουν ακόμη την εξέταση της υπόθεσής τους από τις βρετανικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης και να επανενωθούν με την οικογένειά τους που βρίσκεται εκεί.

Προκειμένου να μην επιτραπεί η δημιουργία μιας άλλης παραγκούπολης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση, θα διατηρηθούν στην περιοχή της «ζούγκλας» «δυνάμεις της αστυνομίας», όπως δεσμεύθηκε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η εκκένωση το 2002 του καταυλισμού του Σανγκάτ, που βρισκόταν κοντά στο Καλαί, δεν είχε σταματήσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούσαν να περάσουν στη Βρετανία.