Την παράταση του πανεθνικού λοκντάουν μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ads

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές (…) Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές», είπε η καγκελάριος.
Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

«Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου να μπορούμε να ιχνηλατούμε τις αλυσίδες μετάδοσης», τόνισε η Μέρκελ.

Ads

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Το εμβόλιο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αρχές θα είναι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.

O περιορισμός του εύρους κίνησης των πολιτών στα 15 χλμ. δεν βλάπτει ιδιαίτερα την οικονομία

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι οικονομικές συνέπειες του περιορισμού του εύρους κίνησης των πολιτών στα 15 χιλιόμετρα σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων θα είναι μικρές. Ανάκαμψη της οικονομίας την άνοιξη εάν μειωθούν τα κρούσματα.

«Εάν παραμείνει δυνατή η επαγγελματική κινητικότητα, το πρόσθετο οικονομικό κόστος θα παραμείνει εντός ορίων. Ο τουρισμός, η γαστρονομία, τα ταξίδια για ψώνια δεν είναι δυνατά ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Γκάμπριελ Φέλμπερμάιρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) στην εφημερίδα Die Welt.

Κατά την άποψη του Μίχαελ Χιούτερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), «είναι αποφασιστικής σημασίας το γεγονός ότι παραμένει δυνατή η μετάβαση προς τον τόπο παραγωγής».

Οι επιπτώσεις της παράτασης του lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στην εγχώρια οικονομία εκτιμάται επίσης από τους οικονομολόγους ότι θα είναι μάλλον μικρές.

Ο Κλέμενς Φιστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, δήλωσε στη «Welt» ότι η παράταση του lockdown είναι επώδυνη ιδίως για τα καταστήματα λιανικής και την τροφοδοσία. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλεφθεί το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της οικονομίας, ιδίως εκείνα του μεταποιητικού τομέα, παρέμεναν ανοιχτά. Εφόσον διατηρείται αυτό, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν είναι τόσο σοβαρές ώστε να πρέπει να φοβόμαστε μια απότομη κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Χιούτερ έχει παρόμοια εκτίμηση. «Είναι σημαντικό να μην επηρεαστεί η βιομηχανία. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το lockdown της άνοιξης, όταν τα σύνορα ήταν κλειστά και οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν διακοπεί. Πρέπει όμως να αποφευχθεί μια περαιτέρω παράταση του lockown μετά τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου εκτιμά ότι η παράταση του σκληρού lockdown θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη. «Εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων μειωθούν πολύ, είναι δυνατή μια ισχυρή ανάκαμψη την άνοιξη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της DIW Κλάους Μίχελσεν στην «Welt».

Πηγή: Die Welt