Ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας Ζοζέ Αζερέντου Λόπες υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, εν μέσω της έρευνας για τη φερόμενη συγκάλυψη από τον στρατό μιας κλοπής όπλων, πέρσι.

Ads

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έκανε δεκτή την παραίτηση αν και είχε υπερασπιστεί με σθένος τον υπουργό του την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του και θα πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά του.

Ο Αζερέντου Λόπες αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Η αντιπολίτευση όμως ζητούσε επίμονα την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί επειδή δεν θέλει να πληγούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από τις πολιτικές επιθέσεις εναντίον του, σύμφωνα με την επιστολή της παραίτησής του, την οποία επικαλείται το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa.

“Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι είχα ενημερωθεί για οποιαδήποτε επιχείρηση συγκάλυψης με στόχο να προστατευτούν ο ή οι δράστες της κλοπής”, πρόσθεσε.

Ads

Στα τέλη Ιουνίου 2017 άγνωστοι μπήκαν σε μια αποθήκη όπλων του στρατού ξηράς στο Τάνκος, στην κεντρική Πορτογαλία, και έκλεψαν 150 χειροβομβίδες, 44 αντιαρματικές ρουκέτες, 18 δακρυγόνα και 1.450 σφαίρες. Τότε είχε προκληθεί σάλος και πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια των στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων.

Αρχικά, οι εισαγγελικές αρχές πίστευαν ότι η κλοπή ήταν έργο λαθρεμπόρων όπλων ή τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι οι δράστες είχαν βγάλει τον οπλισμό από τη χώρα. Όμως τα όπλα -εκτός από τα πυρομαχικά- βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά από ανώνυμη καταγγελία σε ένα χωράφι, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την αποθήκη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου πολλά στελέχη της δικαστικής στρατονομίας και της χωροφυλακής συνελήφθησαν, με την υποψία ότι οργάνωσαν την “ανακάλυψη” του οπλισμού σε συνεργασία με τους δράστες της κλοπής, οι οποίοι έτσι απέφυγαν τη δίωξη. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ένας από τους υπόπτους είπε στους ανακριτές ότι ο υπουργός ήταν ενήμερος για την “στημένη” επιχείρηση για τον εντοπισμό των όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ