Μπορεί ο Πάπας Φραφκίσκος να έχει απευθύνει κάλεσμα να ανοίξουμε τις καρδίες μας στους πρόσφυγες, ωστόσο σήμερα έβαλε και προϋπόθεση να το κάνουμε αυτό, με… σύνεση, ουσιαστικά μετρώντας τους.

Ads

Ο ποντίφικας παραδέχτηκε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν με σύνεση τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτουν ώστε να μπορούν πραγματικά να ενσωματώνουν στην κοινωνία τους ανθρώπους αυτούς.

«Οι κυβερνώντες θα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί όσον αφορά την υποδοχή τους αλλά επίσης να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη υποδοχή τους γιατί δεν θα πρέπει μόνο να υποδεχτούν έναν πρόσφυγα αλλά και να τον ενσωματώσουν», είπε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «θεωρητικά» δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε έναν πρόσφυγα.

«Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας και μακροπρόθεσμα αυτό έχει πολιτικές επιπτώσεις. Όμως επίσης μπορεί να έχει πολιτικό τίμημα μια απερισκεψία τους υπολογισμούς, αν υποδεχτούν περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους μπορούν να ενσωματώσουν», είπε ο Πάπας.

Ads