Σε χιλιάδες κατασχέσεις αυγών προχώρησαν σήμερα στην Ιταλία οι καραμπινιέροι, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που αποφασίσθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των μολυσμένων αυγών με εντομοκτόνο Fipronil.

Ads

Συνολικά, αποφασίσθηκε η προληπτική κατάσχεση ενενήντα δύο χιλιάδων αυγών. Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε μετά από τη διαπίστωση ότι δύο αυγά στις περιοχές Μάρκε και Λάτσιο, είχαν μολυνθεί με το συγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Παράλληλα, όμως, οι ειδικοί καθησυχάζουν τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «το εντομοκτόνο αυτό είναι τοξικό για τον άνθρωπο, μόνον όταν χρησιμοποιείται και εισάγεται στον οργανισμό σε μεγάλη ποσότητα».

Συγκεκριμένα, ο Αντέλμο Λούζι, υπεύθυνος της ειδικής υπηρεσίας των καραμπινιέρων κατά της αλλοίωσης των τροφίμων, τόνισε ότι «για να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να φάει τουλάχιστον επτά μολυσμένα αυγά με Fipronil την ημέρα».

Ads

Σημειώνεται ότι το διατροφικό σκάνδαλο μολυσμένων αβγών με παρασιτοκτόνο Fipronil, έχει πλήξει 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Αβγοπαραγωγοί: Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα 

«Δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε και επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας», δήλωσε ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ), Γιάννης Λιάρος.

Σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή.

Τα μολυσμένα αβγά που φέρουν την σφραγίδα 2NL-4015502 διοχετεύτηκαν από την Ολλανδία.